Μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση του πλανήτη

«Ούτε ο ήλιος μπορεί πια να μας σώσει». Η φράση ανήκει σε ανώτερο στέλεχος της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και έρχεται να αποτυπώσει γλαφυρά το… μη αναστρέψιμο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακόμη κι αν ο ήλιος «παγώσει», η θερμοκρασία της γης θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ηλιακή δραστηριότητα μπαίνει σε φάση ύφεσης οδεύοντας προς ένα καλούμενο «μέγα ηλιακό ελάχιστο» (grand solar minimum). Αυτό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, όπως προβλέπουν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες (των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης, του Ρέντινγκ και του Κολοράντο, Μπόουλντερ) σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature». μίνι παγετώνες.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν πριν περίπου 300 χρόνια, με αποτέλεσμα τότε να πέσει κατακόρυφα ο υδράργυρος και να σημειωθούν μίνι παγετώνες σε βόρεια Ευρώπη και βόρεια Αμερική.

Ηταν την περίοδο μεταξύ 1645 και 1715 που οι κηλίδες εξαφανίστηκαν από την επιφάνεια του ήλιου (δείγμα αποδυνάμωσης της ηλιακής δραστηριότητας), με αποτέλεσμα να πέσουν οι θερμοκρασίες, να παγώσει ο Τάμεσης και να καταστραφούν οι καλλιέργειες στον ευρωπαϊκό Βορρά.

Πίσω στο… κοντινό μέλλον, ωστόσο, η όποια ύφεση στην ηλιακή δραστηριότητα δεν πρόκειται να συνοδευτεί από ανάλογη πτώση των θερμοκρασιών.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει μπει σε φάση μη αναστρέψιμη και δεν πρόκειται να αφήσει τον υδράργυρο να πέσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο στη θερμοκρασία της τάξεως των 2 με 4 βαθμών Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Συγκριτικά, η όποια ύφεση στην ηλιακή δραστηριότητα εκτιμάται ότι μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές (σε βόρεια Ευρώπη και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες) κατά το πολύ 0,8 βαθμούς Κελσίου.

«Ακόμη κι αν μπούμε στη φάση ενός μεγάλου ηλιακού ελάχιστου, αυτό δεν πρόκειται να καταπολεμήσει την παγκόσμια υπερθέρμανση, ο ήλιος δεν πρόκειται να μας σώσει.

Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο μεγάλη που η υπερθέρμανση θα συνεχιστεί ανεξάρτητα», δηλώνει χαρακτηριστικά η Σάρα Αϊνεσον της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα