Βουλή: Συνεδρίαση με κόντρες και σκιές

 Οργίαζαν οι φήμες έως αργά χθες το απόγευμα για πρόταση μομφής από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας, «όχι» θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή, τη δική του πρόταση κατέθεσε το ΚΚΕ

Με το αίσθημα της αγωνίας διάχυτο στους διαδρόμους της Βουλής, συνεδρίασε χθες η Ολομέλεια, προκειμένου να επικυρώσει και τυπικά το αίτημα του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή. Με το διακύβευμα να είναι τεράστιο, τα κόμματα (μέσω αρχικά των εισηγητών τους) έσπευσαν να διατυπώσουν τη γνώμη τους αλλά και να αποδημήσουν τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, ενώ φήμες μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήθελαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να καταθέτει πρόταση μομφής μαζί με το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να διακοπεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα και να αρχίσει άμεσα τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής, οπότε το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος θα βρισκόταν στον αέρα.

Πρώτος, χθες, τον λόγο πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε «απολύτως επιτακτική και χρήσιμη» την απόφαση της κυβέρνησης, εξαπέλυσε τα πυρά του προς τους θεσμούς. Κατήγγειλε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι τόλμησαν να μας πουν σε διάφορες γλώσσες και με διάφορους τρόπους ότι «το παιχνίδι τέλειωσε για εσάς», ενώ ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι υπάρχει ένας μονόδρομος, ο μονόδρομος της λιτότητας». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης τονίζοντας: «Ζητάμε ευθέως και μετά από τετράμηνη διαφανή δημόσια και ειλικρινή διαδικασία να έρθει ο λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων να βάλει τη δική του σφραγίδα».

 «Πραξικόπημα»

Μόλις τελείωσε η ομιλία του Ν. Βούτση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (για χθες) Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να διατυπώσει αίτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο όμως απορρίφθηκε, καθώς υπερψήφισαν μόνο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αφενός λόγο για «πραξικόπημα» και αφετέρου για «καταστρατήγηση του Συντάγματος». Τα επιχειρήματά του καταρρίφθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. «Δεν μπορεί ο υπότροπος με τις ΠΝΠ να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα» σημείωσε.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης είπε «ναι στην Ευρώπη, ναι στη δημοκρατία, ναι στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα, εκτός από τον χαρακτήρα «ναι ή όχι στην Ευρώπη, έχει και αυτόν του ναι ή όχι στην κυβέρνηση». Νωρίτερα με δηλώσεις του ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει «όχι» στην πρόταση των θεσμών.

Ο Σ. Λυκούδης (Ποτάμι) έκανε λόγο για «συμμορία της δραχμής» και συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα αλλά από εθνική συνεννόηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), έχοντας ήδη καταθέσει δική του πρόταση για δημοψήφισμα (με διαφορετικό ερώτημα), ζήτησε από τον λαό να πει ένα «μεγάλο όχι» και στις δύο προτάσεις. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος κάλεσε τον λαό «να πει ένα βροντερό όχι».

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα