Επί ποδός η Ευρώπη

Την έντονη κινητοποίηση των Ευρωπαίων ηγετών έχουν προκαλέσει οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή, αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της Ελλάδας συγκαλεί σύμφωνα με το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη, μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό κ αποφυγή του Grexit, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος, κατέληξε. Στο μεταξύ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα της παράτασης του προγράμματος.

Διακομματική στο Βερολίνο Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προγραμμάτισε διακομματική για τη Δευτέρα. H Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους αρχηγούς όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας σε μία έκτατη σύσκεψη στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Η σύσκεψη γίνεται, προκειμένου να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit», από την συνάντηση δεν αναμένονται αποφάσεις, ενώ κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η καγκελάριος «συμμετέχει στην διπλωματία για την κρίση».

Έκτακτο υπουργικό στη Γαλλία
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί για τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας στο προεδρικό μέγαρο ένα υπουργικό συμβούλιο σε περιορισμένη σύνθεση που θα είναι αφιερωμένο στην κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από τη γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του προεδρικού περιβάλλοντος, η συζήτηση θα στραφεί κυρίως στις συνέπειες για τη Γαλλία. Με το σημερινό συμβούλιο ο Φρανσουά Ολάντ δείχνει ότι αναλαμβάνει τη διαχείριση του θέματος, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν οι διαβεβαιώσεις ότι όλα έχουν μελετηθεί και μια έξοδος της Ελλάδας θα είναι χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους. Γάλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, επέμειναν ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της. Το εν λόγω υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προγραμματίσθηκε, ενώ η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το υφιστάμενο επίπεδο των έκτακων δανείων που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας εκ των πραγμάτων την πόρτα ανοικτή για μια πολιτική λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρωτοβουλίες Γιούνκερ Έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσει αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν είναι προγραμματισμένη για τις 13:45 ώρα Ελλάδας. Κατά την ενημέρωση ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελληνική κρίση.

Τρίμηνη παράταση για την Ελλάδα ζητά ο Φερχόφσταντ
Τρίμηνη παράταση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ζητά από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο Μανφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιρρίπτει τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα