Η κατάρα της Βαβέλ

Τα γιγάντια κτίρια- ουρανοξύστες, αν και ήταν μεγάλα τεχνολογικά θαύματα, έφεραν (στη συνέχεια) καταστροφές. Από τις ΗΠΑ έως τη Μαλαισία ο κανόνας επιβεβαιώθηκε

Οι αρχιτέκτονες αναζητούσαν από την αρχαιότητα τον τρόπο να καταστήσουν τα μνημειακά κτίριά τους διόδους υπέρβασης των περιορισμών της ανθρώπινης φύσης, αλλά και επαφής με το Θείο, που αναζητούσαν στην κορυφή του Ολύμπου, στο ηλιακό φως, στο βασίλειο των ουρανών. Ομως μόνο η τεχνολογία και τα δομικά υλικά του 20ού αιώνα επέτρεψαν στις κατασκευασμένες από τον άνθρωπο δομές να διεισδύσουν στους αιθέρες.

Οι ουρανοξύστες οικοδομήθηκαν αρχής γενομένης από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Σικάγο για να στεγάσουν και να επιδείξουν τη δύναμη του χρήματος του νέου κόσμου. Και επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη ως σύμβολο δύναμης κάθε νέας οικονομίας που ξεπετάγεται με απληστία πολύ υψηλότερα από κάθε ανθρώπινη διάσταση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα