ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ με δάκρυα

Με το σταγονόμετρο από Τετάρτη – Πέμπτη! «Πονοκέφαλος» τα μεγάλα προβλήματα της ρευστότητας

Νέες ουρές στα γκισέ των τραπεζών αναμένονται από την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη λύση με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων που δεν έχουν κάρτες ATM και συνεπώς δεν μπορούν να πάρουν ούτε μέρος της σύνταξής τους.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι μεθαύριο Πέμπτη θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα 850 τραπεζικά υποκαταστήματα, και συγκεκριμένα 250 της Εθνικής, 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank, τα οποία θα εξυπηρετήσουν μόνο συνταξιούχους.

Το ποσό που θα μπορούν να παρέχουν στους δικαιούχους θα ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά ημέρα ή θα είναι πολλαπλάσιο, ανάλογα με τις ημέρες που θα είναι κλειστές οι τράπεζες. Για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος δεν έχει πάει στο ΑΤΜ και δεν έχει κάνει ανάληψη από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, τότε την Πέμπτη μπορεί να κάνει ανάληψη 240 ευρώ.

Εάν κάποιος έχει πάρει 60 ευρώ τη Δευτέρα μέσω ΑΤΜ, τότε την Πέμπτη θα μπορεί να πάρει 180 ευρώ. Με άλλα λόγια, όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάληψη μέσω ΑΤΜ, το ποσό θα αφαιρείται από το ποσό που θα μπορούν να εισπράξουν από τα γκισέ των τραπεζών. Επισημαίνεται πάντως ότι, ειδικά για τις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ, ισχύει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα, αλλά όχι σωρευτικά. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο δικαιούχος μία ημέρα δεν αντλήσει 60 ευρώ, την επομένη δεν θα μπορεί να σηκώσει 120 ευρώ, αλλά πάλι 60 ευρώ.

Η ειδική Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους, εστιάζοντας στα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν ειδικά για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων.

ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι, ακόμα και σήμερα, πάνω από 1.100.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ (αγρότες) και του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) δεν γνωρίζουν εάν θα λάβουν τη σύνταξή τους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι συντάξεις από αυτά τα δύο Ταμεία πρέπει σήμερα να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου, να μπορούν να γίνουν οι αναλήψεις με το όριο των 60 ευρώ. Πάντως, κυριολεκτικά έως την τελευταία στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να γίνει ομαλά η καταβολή των συντάξεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 600.000.000 ευρώ.

Είναι τέτοιο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κρατική μηχανή, ώστε το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει επιστολή προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς με την οποία ζητά να μεταφέρουν, το αργότερο έως σήμερα 30 Ιουνίου, όλα τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Τα πήραν όλα μέσω ταχυδρομείων

Λύση στο πρόβλημα των συνταξιούχων για την είσπραξη της σύνταξής τους δίνουν τα ΕΛ.ΤΑ. Τόσο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, στους οποίους χθες καταβλήθηκε η σύνταξη, όσο και εκείνοι του ΟΓΑ κυρίως αλλά και του ΟΑΕΕ, εάν έχουν επιλέξει να εισπράττουν τη σύνταξή τους από τα ΕΛ.ΤΑ., θα μπορούν να λάβουν το σύνολο της σύνταξής τους και όχι ένα μέρος της, όπως συμβαίνει μέσω τραπεζών. Ηδη χθες από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν τη σύνταξή τους μέσω ΕΛ.ΤΑ. το 78% πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Οπως εκτιμά η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, το υπόλοιπο 22% των δικαιούχων θα πληρωθεί σήμερα.

Οσον αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, περίπου 444.000 από αυτούς, επί συνόλου 686.812 δικαιούχων, έχουν συμβληθεί με τα ΕΛ.ΤΑ. και αναμένεται την Τετάρτη να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ταχυδρομικά καταστήματα που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα www.elta.gr τα οποία λειτουργούν καθημερινά με συνεχόμενο ωράριο έως τις 20.30.

Αγώνας για τις πιστώσεις σε δικαιούχους ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΔΕΗ

Βρέθηκαν χθες τα κονδύλια για την α’ δόση του ΕΚΑΣ

Με μεγάλα προβλήματα συνεχίζεται η πίστωση των συντάξεων στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, καθώς παρουσιάζονται μεγάλα κενά ρευστότητας, με συνέπεια η πίστωση να γίνεται με καθυστερήσεις.
Το ΙΚΑ την περασμένη Παρασκευή έδωσε μάχη για να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων σε 1.200.000 συνταξιούχους, ωστόσο ανακοίνωσε επίσημα χθες την καθυστέρηση στις συντάξεις του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ με δυσκολία κατάφερε χθες να συγκεντρώσει την πρώτη δόση του ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΤΑΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, επρόκειτο να καταβληθεί έως τις 11 αργά χθες το βράδυ σε 57.091 δικαιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ το ποσό των 69.923.952 ευρώ. Αντίστοιχο πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε και με τις συντάξεις του ΤΑΠ-ΔΕΗ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και με τις συντάξεις που πρόκειται να πιστωθούν σήμερα στους περίπου 1.100.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Χθες επίσης καταβλήθηκαν οι συντάξεις και στους 111.476 συνταξιούχους του ΝΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα, τα κονδύλια που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων του ΤΑΠ-ΔΕΗ (51.152.475 ευρώ σε 37.240 δικαιούχους) βρέθηκαν χθες και πρόκειται σήμερα να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Χθες επίσης κατέστη δυνατό να καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην α’ δόση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που χορηγήθηκε επίσης με καθυστέρηση. Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, υπολογίζεται ότι απαιτούνται πάνω από 600.000.000 ευρώ για να γίνει ομαλά η πίστωση των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΓΑ υπάρχουν 686.612 συνταξιούχοι και στον ΟΑΕΕ άλλοι 367.603 συνταξιούχοι.

Κλειστά και τα δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια όλης της χώρας από σήμερα έως τις 8 Ιουλίου! Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, εν όψει του δημοψηφίσματος αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων τέσσερις εργάσιμες ημέρες πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και τρεις εργάσιμες έπειτα από αυτό. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 30ή Ιουνίου 2015 και δεν θα περατωθούν την ίδια ημέρα συνεχίζονται και μετά την 30ή Ιουνίου 2015. Κατά το διάστημα των επτά ημερών διακοπής των εργασιών δικαστηρίων αναστέλλεται και η διενέργεια πλειστηριασμών, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Εξαιρείται η περίπτωση έναρξης των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και των Μεικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον έχουν προσδιοριστεί δικάσιμοι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα. Επίσης, από την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιρείται και η εκδίκαση των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης των 18 μηνών των κατηγορουμένων.

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο!

«Η εφοδιαστική αλυσίδα έσπασε, ενώ δεν παραλαμβάνονται εμπορεύματα»

Την προσγείωση της κυβέρνησης στην -έστω δυσάρεστη- πραγματικότητα και την άμεση επιστροφή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη ρητή δέσμευση ότι δεν θα διακυβευθεί η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, ζητούν οι έξι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Οι πρόεδροι των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, των τριών επιμελητηρίων (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ) και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν καμία τύχη επιβίωσης έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη.

Τονίζουν δε ότι με κλειστές τράπεζες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, αφού παρατείνεται η αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει σπάσει -καθώς δεν παραδίδονται ούτε παραλαμβάνονται εμπορεύματα και πρώτες ύλες-, οι εισαγωγές έχουν «παγώσει» και τα αποθέματα πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων (τρόφιμα, φάρμακα) είναι αμφίβολο αν επαρκούν για πάνω από έναν μήνα, η τουριστική κίνηση και οι μεταφορές έχουν διαταραχθεί, ενώ ειδικά η αγροτική παραγωγική διαδικασία -στην κορύφωσή της στους μήνες που διανύουμε- θα πληγεί, με πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις.

Συνάντηση στο Μαξίμου

Επείγουσα συνάντηση εντός της χθεσινής ημέρας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζήτησαν τη Δευτέρα με κοινή επιστολή τους ο ΣΕΒ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η συνάντηση ορίστηκε για σήμερα στις 11 π.μ. Ταυτόχρονα πλήθος επιχειρηματικών φορέων προειδοποιεί με ψηφίσματα και ανακοινώσεις για τις τεράστιες επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και την πιθανή έξοδο από το ευρώ. Οπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι πέντε φορείς, «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας και πάση θυσία πρέπει να βρεθεί λύση εντός της Ευρώπης και του ευρώ».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα