Τα άστρα δίνουν ακόμη ένα δευτερόλεπτο στην Ελλάδα

Ενα δευτερόλεπτο επιπλέον θα έχει η σημερινή ημέρα, αφού τα μεσάνυχτα τα ρολόγια θα δείξουν 23:59:60 αντί 00:00:00. Πρόκειται για το λεγόμενο εμβόλιμο δευτερόλεπτο που κρίνεται αναγκαίο να προστεθεί κάθε λίγα χρόνια προκειμένου να συγχρονιστούν τα ρολόγια με την κίνηση του πλανήτη, η οποία επιβραδύνεται.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας χαριτολογώντας είπε ότι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα κερδίζει σήμερα που εκπνέει το πρόγραμμά της ακόμη ένα δευτερόλεπτο.

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έστειλε το μήνυμα στην Ελλάδα ότι το πρόγραμμά της λήγει από τις 12.00 τη νύχτα της Τρίτης (απόψε) και ότι από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει πρόγραμμα για τη χώρα. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι `ο χρόνος πιέζει και είμαστε στο τελευταίο δευτερόλεπτο`.

“Ενα δευτερόλεπτο όμως επιπλέον το δίνει απόψε η UTC, η Διεθνής Υπηρεσία που παρακολουθεί τον χρόνο και επιβλέπει την Παγκόσμια Συντονισμένη Ωρα” είπε ο κ. Φάκας.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα κινητά τηλέφωνα, άλλα συστήματα, αεροδρόμια, είναι ενωμένα με διεθνείς δορυφόρους και αρκετοί από αυτούς θα προσμετρήσουν το εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

Ο κ. Φάκας είπε ακόμη ότι ήδη η Google θα `σπάσει΄ το δευτερόλεπτο αυτό κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου. Η Google ήταν έτοιμη για την αλλαγή χάρη σε μια αναβάθμιση λογισμικού που προσθέτει πολλά εμβόλιμα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την άφιξη του επίσημου εμβόλιμου δευτερόλεπτου, έτσι ώστε να μην είναι απότομη η μεταβολή.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν δεν προσθέταμε ένα δευτερόλεπτο, είπε ότι μέσα στους αιώνες ή τις χιλιετίες θα μπορούσε πχ να λέγαμε ότι θα ανατείλει ο ήλιος η ώρα 6.53 ενώ στην πραγματικότητα λόγω της ολοένα και πιο αργής κίνησης της Γης, η ανατολή να καθυστερούσε 15 πχ λεπτά.

Είπε ακόμη ότι δεν αποκλείεται μέσα στην πάροδο των χιλιετιών η Γη να περιστρέφεται σε 25 και όχι 24 ώρες γύρω από τον εαυτό της, οπότε θα πρέπει να προστεθεί ακόμη μια ώρα στα ρολόγια μας.

“Μπορεί η Γη σε χιλιάδες χρόνια να κάνει μια περιστροφή σε 25 ώρες. Είναι δεδομένο ότι με την πάροδο του χρόνου αλλάζει η περιστροφή και εννοείται ότι σε μερικές χιλιάδες χρόνια θα είναι περισσότερο από 24 ώρες όπως έχει ήδη μεταβληθεί από πριν χιλιάδες χρόνια αντίστοιχα ” είπε.

Το εμβόλιμο δευτερόλεπτο επιλέγηκε να προστεθεί σήμερα καθώς άλλες φορές που η προσθήκη του γινόταν την 31η Δεκεμβρίου δημιουργούνταν προβλήματα.

Η 31η Δεκεμβρίου είναι η νύχτα όταν όλοι μετρούν τα δευτερόλεπτα, είπε ο κ. Φάκας στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργούσε προβλήματα καθώς όλος ο πλανήτης ενώ μετρούσε αντίστροφα τα δευτερόλεπτα `έλεγαν 5, 4, 3, 2, 1 και δύο φορές το μηδέν”.

Γιατί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο;
———————

Το εμβόλιμο δευτερόλεπτο το οποίο καθορίζεται από την Διεθνή Υπηρεσία που παρακολουθεί τον χρόνο και επιβλέπει την Παγκόσμια Συντονισμένη Ωρα(UTC).

Αυτό συμβαίνει διότι η ταχύτητα περιστροφής της Γης μειώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με την Σελήνη, τις συνεχόμενες παλλίριες που προκαλούν μεγάλες τριβές με τον φλοιό της Γης, λόγω της ταλάντωσης του άξονα της Γης και λόγω της μάζας που αυξάνεται με την πτώση μετεωριτών.

Εφόσον η ταχύτητα της Γης μειώνεται, ο χρόνος περιστροφής της θα μεγαλώνει πέραν των 24 ωρών, ο λεγόμενος αστρικός χρόνος. Αυτή η συσσώρευση του επιπλέον χρόνου εκτονώνεται κάθε λίγα χρονιά μέσω των εμβόλιμων δευτερολέπτων.

Ήδη στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής (NPL) οι φυσικοί προσπαθούν να συγχρονίσουν την Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα μέσων των ακριβέστατων Ατομικών Ρολογιών που διατηρούν.

Τα ατομικά ρολόγια είναι τα πλέον αξιόπιστα ρολόγια αφού ο χρόνος βασίζεται στις διασπάσεις του πυρήνα του στοιχείου Κάσιου και ο χρόνος ο οποίος μετράνε ονομάζεται ατομικός χρόνος.
Αυτό το διπλό άλμα του δευτερολέπτου στο παρελθόν προκάλεσε πολλά προβλήματα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών με αποτέλεσμα πολλές αεροπορικές πτήσεις να επηρεαστούν, ιστοσελίδες, δορυφόροι GPS, ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και άλλες πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες να παρουσιάσουν προβλήματα λειτουργίας, προβλήματα τα οποία οι μεγάλες βιομηχανίες λογισμικών προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και επιπλέον εισηγούνται όπως καταργηθεί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

Το πρώτο εμβόλιμο δευτερόλεπτο έγινε το 1972 και παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί κάθε φορά θεωρείται αναγκαίο, διότι ο μεν ατομικός χρόνος είναι σχεδόν αλάνθαστος και ρέει χωρίς μεταβολές ο δε αστρικός χρόνος παρουσιάζει μεταβολές λόγω διάφορων παραμέτρων, άρα αναπόφευκτα πρέπει κάθε λίγο χρονιά να γίνεται συντονισμός.

Από το 1972 έχουν προστεθεί περίπου 27 δευτερόλεπτα.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα