Τελειώνει ο (υπόδικος) Γεωργίου

Η τελευταία υπογραφή Βαρουφάκη αφορούσε τον άνθρωπο που διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ο άνθρωπος που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των εισαγγελικών Αρχών, προκάλεσε τη διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος το 2009. Ο νυν πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του. Ο τέως, πια, υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πρόλαβε και υπέγραψε την απόφαση – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στο opengov (http://www.opengov.gr/home/2015/07/06/6333).

Ο κ. Γεωργίου θα παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του, αλλά το όνομά του θα μείνει στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της χώρας, συνδεδεμένο με το «φούσκωμα» του ελλείμματος της χώρας το 2009 στο 15,7%, γεγονός που αποτέλεσε τη βασική αιτία για να αποκτήσει η Ελλάδα Μνημόνια, τρόικα και διεθνή εποπτεία. Ηδη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι υπόδικος για το συγκεκριμένο θέμα, με την εκδίκαση της υπόθεσης να εκκρεμεί, αν και έχει ζητηθεί να μπει στο αρχείο.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρεται πως η θητεία του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι πενταετής και του νυν προέδρου λήγει στις 2 Αυγούστου φέτος. Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιλέγεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, αποκλειστικό κριτήριο της επιλογής στη θέση του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, με ακαδημαϊκή ή επαγγελματική εξειδίκευση στο αντικείμενο της στατιστικής ή συναφών κλάδων ή σε αντικείμενο συναφές προς το αντικείμενο των στατιστικών ερευνών και μελετών. Επιπροσθέτως, πρέπει να διαθέτει διδακτορικό τίτλο σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση και βιογραφικό σημείωμα, από τις 6/7/2015 έως τις 15/7/2015 (ώρα 14.00), αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού συνδέσμου https://online.ekdda.gr/applications.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα