Kρύος (!) ιδρώτας

Κρύος ιδρώτας λούζει από χθες πολλούς, ύστερα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για το προεδρικό αξίωμα. Στο Μαξίμου αλλά και στα υπουργικά και τα βουλευτικά γραφεία της συγκυβέρνησης, μόλις ο κ. Σαμαράς έκανε γνωστή την επιλογή του πρώην επιτρόπου (του οποίου το όνομα η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει), άρχισε να κορυφώνεται η αγωνία για το αν θα βρεθούν οι 180 προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

 βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να πάρει την «καυτή πατάτα» της διακυβέρνησης μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, οι ΑΝ.ΕΛ. και η ΔΗΜ.ΑΡ. φοβούνται για πιθανές διαρροές αλλά και για την εκλογική τύχη τους, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, πρέπει να επιλέξουν άμεσα στρατόπεδο. Ολα δείχνουν ότι από δω και πέρα θα πυκνώνουν τα ραντεβού και τα (φανερά και κρυφά) δείπνα, όπως επίσης θα φουντώνουν και τα σενάρια συνωμοσιών.

Με την επιλογή ενός κεντροδεξιού υποψηφίου (που είχε, σύμφωνα με διαρροές, και την έγκριση του Κώστα Καραμανλή) ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να συσπειρώσει, εκτός των άλλων, τη βάση της Κεντροδεξιάς στην πολύ πιθανή περίπτωση που δεν υπάρξουν οι 180 και προκηρυχθούν εκλογές. Παράλληλα, κάνει άνοιγμα στους ανεξάρτητους προερχόμενους από την Κεντροδεξιά βουλευτές, αλλά και στους ΑΝ.ΕΛ. και τους μετριοπαθείς της ΔΗΜ.ΑΡ.

Το διάγγελμα

Στο διάγγελμά του χθες το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα καθαρίσουν τα σύννεφα και η χώρα θα μπει στην επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο. Στο μήνυμά του εξήγησε την απόφαση να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και την επιλογή του κ. Δήμα. Οπως είπε, «επιλέξαμε, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν. Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό».

Από τη πλευρά του ο κ. Δήμας (που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, και συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου προτού ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του) εμφανίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις ενωτικός, έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και πρόσθεσε: «Η τιμή που νιώθω πολλαπλασιάζεται από τα θετικά σχόλια που ήδη διατυπώθηκαν και από την αντιπολίτευση για το πρόσωπό μου. Τους ευχαριστώ και εκλαμβάνω τη στάση τους ως αναγνώριση μιας πορείας που είχε πάντα οδηγό της τη συνεννόηση και τον διάλογο».

Και περίεργη δήλωση από τον Σαμαρά!

Περίεργη σχολίαζαν έμπειροι πολιτικοί κύκλοι την αναφορά που έκανε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περί του ότι είναι προφανές ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι και στις τρεις ψηφοφορίες ο υποψήφιος Πρόεδρος. Και αυτό γιατί, πρώτον, είναι πρωτοφανής ως αναφορά και, δεύτερον, γιατί χρειάστηκε να διευκρινίσει το κατ’ εκείνον αυτονόητο.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα