Στη Βουλγαρία λόγω capital controls

Εκατοντάδες επιχειρήσεις της Μακεδονίας (!) ανοίγουν θυγατρικές και τραπεζικούς λογαριασμούς

Ουρές κάνουν τις τελευταίες ημέρες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα για να παρακάμψουν τα capital controls και να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα και για την ίδρυση θυγατρικών επί βουλγαρικού εδάφους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στη «δημοκρατία» πηγές από τη γείτονα, μόνο την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν μερικές χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί από Ελληνες στη Βουλγαρία, τόσο σε θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών όσο και ελληνικών. Για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις η διαδικασία είναι πιο απλή, αφού με δεδομένη τη γειτνίαση, αρκεί ένα σύντομο οδικό ταξιδάκι. Την ίδια ώρα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα απευθύνονται σε εταιρίες συμβούλων που έχουν την έδρα τους στη Βουλγαρία, αναθέτοντάς τους τη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται με συνεργάτες τους ανά τον κόσμο χωρίς περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και να προμηθεύονται απερίσπαστα πρώτες ύλες.

«Εχουμε δεχθεί κρούσεις από περισσότερες από 100 εταιρίες από όλη την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και για την ίδρυση θυγατρικών στη Βουλγαρία» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Θανάσης Μπαράτσας της Startbusiness, μιας ελληνικής επιχείρησης συμβουλευτικών υπηρεσιών με έδρα τη Σόφια, με δραστηριότητα από την ίδρυση εταιριών έως τη διασύνδεση με το τοπικό τραπεζικό σύστημα.
«Το δαιμόνιο του Ελληνα βρίσκει πάντα τον τρόπο. Παρατηρούμε αυτή την κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες στη Βουλγαρία που είναι δίπλα και είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση» τονίζει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν μπει και η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πηγαίνει ο κόσμος να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς και στα Τίρανα. Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο».

Βιομηχανική ζώνη: Επιστολή από τον Δήμο Δέλτα!

«Συναγερμό» προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη σημαίνει σε επιστολή του ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, βλέποντας τον επιχειρηματικό ιστό του δήμου του σε Καλοχώρι και Σίνδο να φθίνει τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο διάστημα που ακολούθησε την ανακοίνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και εξαιτίας των συνεπειών που είχε αυτό στον τομέα των συναλλαγών και της οικονομίας πολλές επιχειρήσεις στη Σίνδο και στο Καλοχώρι έκλεισαν ή έθεσαν τους εργαζομένους σε αναγκαστική άδεια μέχρι νεωτέρας ή προχώρησαν σε απολύσεις ή αποφάσισαν λόγω της αστάθειας να «μετακομίσουν» στο εξωτερικό.
«Δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος βλέποντας όλα αυτά. Η Βιομηχανική Περιοχή βρίσκεται στην καρδιά του δήμου. Οπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το κάνουμε. Ο,τι οικονομικές συναλλαγές έχουμε με τις επιχειρήσεις θα πάνε πίσω, θα είμαστε ελαστικοί» σημειώνει ο κ. Φωτόπουλος στη «δημοκρατία».
Στην επιστολή του, αφού ενημερώνει τον υπουργό για τα τεράστια προβλήματα των επιχειρήσεων της περιοχής, τον ρωτά σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προστατευθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα