Γερμανική «εισβολή» στα Βαλκάνια!

H (ηγεμονική) περιοδεία της Frau Μέρκελ σε Αλβανία, Σερβία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη! Γιατί δεν πήγε στα Σκόπια η καγκελάριος

Ο ποιητής θα την περιέγραφε να «γυρνά μες στα Βαλκάνια, ανέμους να θερίσει, ψάχνοντας του κόσμου τον λεκέ, για να τον καθαρίσει». Ομως η περιοδεία της Ανγκελα Μέρκελ σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη είχε τα χαρακτηριστικά επίσκεψης ηγεμόνα σε… αποικίες, ενδεδυμένης ασφαλώς με έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό μανδύα: Υποσχέσεις για στήριξη των αιτημάτων των τριών χωρών για ένταξη στην Ε.Ε., επιβράβευση των κυβερνήσεών τους, που, ακολουθώντας πειθαρχημένα τις οδηγίες των Βρυξελλών, υλοποιούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις, έπαινοι για τους λαούς τους που στηρίζουν τις αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές, παρότι τους έχουν καθηλώσει σε πολυετή λιτότητα, στερήσεις, χαμηλούς μισθούς, ανύπαρκτη εργασιακή προστασία και, ασφαλώς, «επιθεώρηση» επενδύσεων των γερμανικών επιχειρήσεων, που υπόσχονται να πλημμυρίσουν τις αγορές των δυτικών Βαλκανίων με καταναλωτικά προϊόντα. Είχε επίσης όλα τα μηνύματα της καγκελαρίου με αποδέκτη τη γειτονική Ελλάδα -που δεν θα μπορούσε να απευθύνει στον λαό, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες διατύπωσε ηχηρό «όχι» στη γερμανική συνταγή πειθαρχίας.

Τι είπε η Μέρκελ στην Αλβανία, την οποία επισκέφτηκε για πρώτη φορά, την Τετάρτη; Οτι στηρίζει τη χώρα στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. και προσδοκά ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Γερμανίας – Αλβανίας με περισσότερα από τα 280.000.000 ευρώ που είναι σήμερα ο όγκος των διμερών ανταλλαγών (εξ ου και η συμβολική επίσκεψή της στο γερμανικών συμφερόντων επιχειρηματικό πάρκο των Τιράνων).
Τι είπε η καγκελάριος στη Σερβία; Επαίνεσε την κυβέρνηση για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και σύγκρινε τη Σερβία με την Ελλάδα μόνο και μόνο για να τονίσει ότι στο Βελιγράδι «έχουμε μια κυβέρνηση που επιθυμεί να διαβεί μια όχι και τόσο εύκολη οδό και αυτό θα αποδώσει καρπούς, όπως στην Ισπανία. Είμαι πεπεισμένη ότι τα μέτρα θα προσελκύσουν επενδυτές, δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Τι είπε, τέλος, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη; Οτι, για να επιταχύνουν την ενταξιακή διαδικασία και να υπολογίζουν στη βοήθεια της Ευρώπης, πρέπει να εφαρμόσουν τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν υποδειχτεί λεπτομερώς από τις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, ως χαστούκι στην κυβέρνηση των Σκοπίων ερμηνεύτηκε η παράλειψη της ΠΓΔΜ από τη βαλκανική περιοδεία της Ανγκελα Μέρκελ, που ήρθε λίγο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αφαιρέσει από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του αναφορά στην «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας. Το «χάπι» για τα Σκόπια φρόντισε, πάντως, να χρυσώσει χθες το ΔΝΤ, που με ανακοίνωσή του επικροτεί τα «επενδυτικά κίνητρα», τους «ανταγωνιστικούς μισθούς» και τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Νέα πρόκληση από τους «Τσάμηδες»

Σε νέα ανθελληνική πρόκληση προχώρησαν οι αποκαλούμενοι «Τσάμηδες» στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα, «γιορτάζοντας» την 71η επέτειο της δήθεν γενοκτονίας από τους Ελληνες. Στο Kllogjer, εκεί όπου το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων έστησε ένα μνημείο, εκπρόσωποί τους κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια. Ο πρόεδρος δε του κόμματος Σπετίμ Ιντιζι επανέλαβε σε ένα προκλητικό παραλήρημα τις γνωστές ανιστόρητες κορόνες περί αναγνωρίσεως της υποτιθέμενης γενοκτονίας και διεκδικήσεως των περιουσιών τους στην Ελλάδα, και μετά από μία «επαναστατική γυμναστική» αποχώρησαν. Ωστόσο, πολλοί Αλβανοί αυτή τη φορά γύρισαν την πλάτη στους «Τσάμηδες» και χαρακτηρίζοντάς τους ακραίους εθνικιστές τους αγνόησαν, όπως έπραξαν και τα μέσα ενημέρωσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα