Μαφία με παιδιά σκλάβους !

Κάθε ανήλικος αποφέρει κέρδη 50€ την ημέρα στα κυκλώματα

Θησαυρίζουν στη Θεσσαλονίκη τα κυκλώματα παιδικής εκμετάλλευσης. Δεκάδες παιδιά-σκλάβοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν καθημερινά όσα περισσότερα ευρώ μπορούν για τους απάνθρωπους εργοδότες τους. Το 2014 εντοπίστηκαν 337 παιδιά να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πουλώντας χαρτομάντιλα, λουλούδια και άλλα μικροαντικείμενα, πλένοντας παρμπρίζ αυτοκινήτων, παίζοντας μουσική ή επαιτώντας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ Βαλμπόνα Χυστούνα, παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου, να μη δίνει ο κόσμος χρήματα στα παιδιά, πολλοί αδυνατούν να αρνηθούν στα απλωμένα παιδικά χέρια. Οπως εκτιμά άλλωστε, το παράνομο αυτό εμπόριο εξακολουθεί να υφίσταται και να αποφέρει σημαντικά κέρδη στα κυκλώματα εκμετάλλευσης, παρά την οικονομική ύφεση, αφού κάθε παιδί μπορεί να «βγάλει» έως και 50 ευρώ ημερησίως!

Βαλκάνιοι Ρωμά

Η πλειονότητα των παιδιών είναι 6 έως 12 χρόνων Ρομά αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής που έρχονται στη χώρα μας συνοδεία συγγενών. Υπάρχουν και ελληνικής καταγωγής παιδιά που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, κυρίως από τη Θράκη, για δουλειά και φυσικά, αν και είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία της περιοχής τους, σταματούν τη φοίτηση.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της ΑΡΣΙΣ, τα παιδιά από την Ελλάδα πουλούν μπαλόνια και λαχεία ή ζητιανεύουν, ενώ οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί παίζουν μουσικά όργανα, πουλούν χαρτομάντιλα ή είναι ρακοσυλλέκτες. «Εργάζονται» όλη την ημέρα, με βροχή, με κρύο και καύσωνα και παρακολουθούνται στενά από ανθρώπους των κυκλωμάτων που τα ελέγχουν. Πολλά είναι χρήστες ουσιών. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται πολλές εθελοντικές οργανώσεις, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο, ενώ λειτουργεί και η ειδική εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (1107), όπου μπορεί κανείς να κάνει ανώνυμη καταγγελία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα