Η (νέα) Γαλλική «επανάσταση»!

Ο Ολάντ ζητά επανίδρυση της Ευρωζώνης και ο Ρέντσι δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε «μείωση φόρων χωρίς προηγούμενο»!

Πριν συμπληρωθεί καλά καλά μία εβδομάδα από τη συμφωνία των εξαντλητικών φοροεισπρακτικών μέτρων και της λιτότητας που η ευρωζώνη «προσέφερε» στην Ελλάδα, Γάλλοι και Ιταλοί πήραν λαβή από τη σύγκρουση κορυφής με τη γερμανική συνταγή της δημοσιονομικής ασφυξίας και προβάλλουν πλέον ανοιχτά την πρόταση για επανίδρυση της ευρωζώνης στη βάση εναλλακτικών προσεγγίσεων (χωρίς απαραίτητα αυτές να ταυτίζονται).

Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύτηκε να προχωρήσει την ερχόμενη τριετία σε «μείωση φόρων χωρίς προηγούμενο», καταργώντας τη φορολογία ακινήτων ήδη από το 2016 και περιορίζοντας τους συντελεστές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Αν και ο κ. Ρέντσι δεν προέβαλε δημοσιονομικά ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των εσόδων που θα απολεσθούν ως αποτέλεσμα των γενναιόδωρων φορολογικών περικοπών (μόνο από την κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας τα έσοδα των κρατικών ταμείων θα συρρικνωθούν κατά 3,8 δισ. ευρώ), εγκαινιάζει μια νέα προσέγγιση που θα απελευθερώσει πόρους για αύξηση της κατανάλωσης στην καρδιά της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ -σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche»- απευθύνεται στις χώρες της ευρωζώνης που επιθυμούν να ακολουθήσουν τη Γαλλία στη συγκρότηση μιας «εμπροσθοφυλακής», η οποία θα υπερασπίζεται το «ευρωπαϊκό πνεύμα» και θα διασφαλίζει τον «δημοκρατικό έλεγχο» στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, που -κατά την άποψη του Γάλλου προέδρου- πρέπει να ενισχυθεί με δικό του προϋπολογισμό και κοινοβούλιο.

Ο 90χρονος σήμερα πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα την ανάγκη επανίδρυσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, καθώς είχε εξαρχής -όπως παραδέχεται- «κατασκευαστική ατέλεια». «Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ηθική δύναμη. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που ήταν η ισχύς της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου» καταλήγει με ξεκάθαρες αιχμές…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα