Ακόμη 75 πυρκαγιές σε 36 ώρες

Απειλήθηκε πάλι η Πάρνηθα! Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος φωτιάς σε Αττική, Βοιωτία, Πελοπόννησο

Στο… έλεος των εμπρηστών παραμένει η χώρα, με περισσότερες από 75 δασικές πυρκαγιές να ξεσπάνε από τα ξημερώματα της Κυριακής ως το μεσημέρι της Δευτέρας σε Αργολίδα, Πάρνηθα, Κόνιτσα, Σάμο και άλλες περιοχές και να δοκιμάζουν τις… αντοχές της Πυροσβεστικής. Στην Ασίνη και στα Λευκάκια Ναυπλίου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές σπιτιών προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, ενώ δεκάδες πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν μάχη ως αργά το βράδυ, με τις αναζωπυρώσεις και τους ισχυρούς ανέμους.

Κατοικημένες περιοχές απείλησε και η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στο Πανόραμα Μενιδίου, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στις Πούντες Πυθαγορείου στη Σάμο, ενώ στην Κόνιτσα οι εστίες που σιγοκαίνε εδώ και 13 ημέρες (!) στο όρος Γκαμήλα φούντωσαν πάλι εξαιτίας των ισχυρών βοριάδων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Εύβοια, Χίο και Μυτιλήνη.

Στη Λακωνία

Την ίδια ώρα κάτοικοι και φορείς της Λακωνίας μετρούν τις πληγές τους, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά άφησε πίσω της τουλάχιστον 40 καμένα σπίτια, κατάπιε 60.000 στρέμματα γης, αυτοκίνητα, μελίσσια και κοπάδια ζώων. Οπως ανακοινώθηκε, θα τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες κτηνοτρόφους και την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και υποδομές.

Μάχη με τον χρόνο δίνει και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) προκειμένου να προλάβει τις… πλημμύρες του φθινοπώρου. «Χάσαμε περίπου 3.000 στρέμματα δάσους. Πρέπει να βιαστούμε, να προχωρήσουμε σε αντιπλημμυρικά έργα και να προετοιμαστούμε για αναδασώσεις στα τέλη Οκτωβρίου» λέει ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα