Πάει πίσω ο διαγωνισμός (πάλι!) για 96 ασθενοφόρα

Το ΕΚΑΒ περίμενε με αγωνία τη σύμβαση «σέρνεται» εδώ και οκτώ χρόνια 

Ακυρώθηκε για ακόμη μια φορά ο διαγωνισμός για τα νέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που αφορά 96 οχήματα και κινητές μονάδες για τις Περιφέρειες Αττικής, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών αλλά και των διασωστών, που θα συνεχίσουν να οδηγούν σαράβαλα ασθενοφόρα επ’ αόριστον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στις 16 Ιουλίου αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού και παρέπεμψε το θέμα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με το σκεπτικό ότι πρέπει γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση με τις δυο εταιρίες ώστε να μειωθεί η τελική τιμή.

«Δυστυχώς, όμως, οι ημερομηνίες έχουν εκπνεύσει και δεν είναι δυνατόν ακόμα και με θετική απόφαση να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, όπως προβλέπεται» αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός, που αφορά την αγορά συνολικά 184 ασθενοφόρων για όλες τις περιφέρειες της χώρας, ξεκίνησε το 2007 και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (2007-2013), ακυρώθηκε το 2009, επαναπροκηρύχθηκε το 2012 και ακυρώθηκε εκ νέου το 2015. Από τα 184 ασθενοφόρα, μόνο τα 66 έχουν κατοχυρωθεί και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Τα 22 ασθενοφόρα, μετά την απόφαση των Περιφερειών Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ και τα 96 «πάγωσαν».

Χωρίς επίδομα χιλιάδες νεφροπαθείς!

Φόβο και αγωνία έχει προκαλέσει στους χιλιάδες νεφροπαθείς της Αθήνας και του Πειραιά η καθυστέρηση -τουλάχιστον 20 ημερών- της καταβολής του διατροφικού επιδόματος, που ανέρχεται στο ποσό των 362 ευρώ. Οπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών Γρηγόρης Λεοντόπουλος, στις 20 κάθε μήνα δίνεται το διατροφικό επίδομα του προηγούμενου μήνα. «Δηλαδή, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου θα έπρεπε να δοθεί το διατροφικό επίδομα του Ιουνίου» εξηγεί ο κ. Λεοντόπουλος και προσθέτει ότι «οι νεφροπαθείς της Αθήνας και του Πειραιά ενημερώθηκαν ότι το επίδομα θα κατατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στις 5 Αυγούστου».

Αυτό σημαίνει ότι πριν από τις 10 Αυγούστου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν θα έχει καταβληθεί το επίδομα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών. «Φανταστείτε κάποιον νεφροπαθή που δεν έχει να πληρώσει από την τσέπη του τι συνέπειες θα έχει η υγεία του εάν δεν τραφεί σωστά τόσες ημέρες» τονίζει ο κ. Λεοντόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους νεφροπαθείς της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πέλλας καταβλήθηκε κανονικά το διατροφικό επίδομα από τα αποθεματικά των Περιφερειών.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα