Μπλόκο με τρακτέρ στον Ολάντ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλείνουν βασικούς οδικούς άξονες διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές αγοράς των προϊόντων τους

«Μπλόκο» και στην κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες δημοσκοπική άνοδο που κατέγραψε η δημοφιλία του Φρανσουά Ολάντ -η οποία, όπως εκτιμούν αναλυτές, οφείλεται κυρίως στους χειρισμούς του προέδρου της χώρας για την αποφυγή ενός Grexit στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής- απειλούν να στήσουν τα τελευταία 24ωρα οι Γάλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός πως βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας! Ο λόγος; Οι ολοένα πιο χαμηλές -«σχεδόν εξευτελιστικές», όπως τις χαρακτηρίζουν- τιμές με τις οποίες αγοράζουν πλέον τα προϊόντα τους οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων πώλησης τροφίμων.

Την ώρα που τα τρακτέρ κλείνουν βασικούς οδικούς άξονες, προκαλώντας μποτιλιαρίσματα και ουρές χιλιομέτρων από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, και με τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν διαρκώς εικόνες έντασης από τα μπλόκα των αγροτών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις έσπευσαν να κάψουν ελαστικά οχημάτων, η γαλλική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί η καλοκαιρινή κρίση.

Ο Ολάντ, ήδη από προχθές το βράδυ, είχε δεσμευτεί για την εφαρμογή έκτακτου σχεδίου βοήθειας προς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έστησαν μπλόκα και σε αρκετά τουριστικά σημεία της χώρας. «Εχουμε κινητοποιηθεί όλοι. Εχουμε συνείδηση των δυσκολιών τους, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες και απαιτούν διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν, καθώς και βραχυπρόθεσμα μέτρα, δηλαδή έκτακτης ανάγκης, που επίσης θα αποφασιστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Χθες και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών φορέων, ώστε «άμεσα, η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην αγωνία των αγροτών».

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, αν δεν δικαιωθούν. «Δεν θα τα παρατήσουμε, δεν θα υποχωρήσουμε, γιατί απλώς παλεύουμε πια για την ίδια μας τη ζωή» δήλωνε χαρακτηριστικά, ο Ζαν Πιέρ Φλερί, επικεφαλής του συνδικάτου των κτηνοτρόφων. Ανάλογη τοποθέτηση για τις εξελίξεις έκανε και ο επικεφαλής του FNSEA, του πανίσχυρου συνδικάτου των Γάλλων αγροτών. «Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν για όσο κριθεί ότι είναι απαραίτητο, ενώ δεν αποκλείεται να προβούμε και στον αποκλεισμό και άλλων περιοχών» υπογράμμισε ο Ξαβιέ Μπελίν.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα