ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Τι πρέπει να διαθέτει η Κεντροδεξιά στην εποχή του Τσίπρα

Tι πρέπει να είναι άραγε ένα σοβαρό κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα στην εποχή του Τσίπρα; Καταρχάς, αξιόπιστη συστημική αξιωματική αντιπολίτευση. Η Αριστερά ψήφισε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες καθ’ ομολογίαν του επικεφαλής της πρωθυπουργού και των υπουργών της δεν τις πιστεύει. Η διάκριση του «αυθεντικού» από το «ιμιτασιόν» θα γίνει μόνο αν η Κεντροδεξιά -που ας μην υπάρχουν αυταπάτες, θα παραμείνει αντιπολίτευση έπειτα από νέες εκλογές- πιέσει συστηματικά την αμήχανη Αριστερά να εφαρμόσει τις μείζονες μεταρρυθμίσεις. Αυτές, όσο και αν προσπαθήσει ο Τσίπρας, δεν θα καταφέρει να τις ολοκληρώσει. Πρώτον, γιατί ο φιλελευθερισμός δεν είναι στο DNA του, άρα είναι αδύνατον να υπερβεί τις κλασικές αριστερές αγκυλώσεις και να απογειώσει τη χώρα. Δεύτερον, διότι και να ήταν, δεν έχει ομάδα για να τα καταφέρει.

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση σε εποχές πρόσκαιρης αριστερής κυριαρχίας είναι να αποτελεί λαϊκή παράταξη: Να είναι και του λιμανιού και του σαλονιού. Το λιμάνι αρέσει στα σαλόνια, αλλά και τα σαλόνια αρέσουν στο λιμάνι. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει με τίποτα σε εποχές προέλασης του λαϊκισμού η κεντροδεξιά παράταξη -και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία- είναι να εκπροσωπεί μόνο τα σαλόνια. Οχι γιατί αυτά είναι σήμερα μια παρηκμασμένη ελίτ χωρίς ιδέες. Ούτε γιατί οι λαϊκοί άνθρωποι αγαπούν να μισούν τους αυτοδημιούργητους, στους οποίους αναζητούν συνήθως τις αιτίες των δεινών τους.

Ενα φιλελεύθερο κόμμα ποτέ δεν πρέπει να δαιμονοποιεί τον πλούτο. Ο λόγος είναι πολύ πιο απλός: Τα σαλόνια χωρίς τον λαό δεν μπορούν να γίνουν ποτέ πλειοψηφία. Ισχυρή μειοψηφία ίσως, πλειοψηφία ποτέ. Το τρίτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει η κεντροδεξιά παράταξη στην εποχή του Τσίπρα είναι ηγεσία γνήσια λαϊκή, χωρίς να απεμπολεί την ενδεχόμενη αστική ταυτότητά της. Οι επόμενες μυστικές ποιοτικές δημοσκοπήσεις θα φέρουν στην επιφάνεια ένα νέο είδος ψηφοφόρου, που ξέρω καλά από τις συναναστροφές μου ότι υπάρχει (μετά το δημοψήφισμα) και θα εκδηλωθεί εφόσον διεξαχθούν πρόωρες εκλογές: Ο… τσιπραίος νεοδημοκράτης που ψήφιζε μια ζωή το κόμμα Ν.Δ., αλλά τώρα επιλέγει το καθαρό πρόσωπο του Αλέξη, ο οποίος θεωρείται -μέχρι αποδείξεως του εναντίου, φυσικά- έντιμος.

Πρέπει να μιλήσει η παράταξη σε αυτόν τον κόσμο γιατί τα τελευταία χρόνια δεν του απηύθυνε τον λόγο ποτέ. Τον θεωρούσε δεδομένο. Να του μιλήσει και να τον διεκδικήσει ξανά. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μπορεί να τον γυρίσει πίσω μέχρι τις προσεχείς εκλογές. Ας ανοίξει, όμως, γραμμή επικοινωνίας.
Και το τελευταίο: Η Κεντροδεξιά δεν μπορεί να είναι η ένωση των αποτυχημένων πολιτικών του παλαιού συστήματος. Οσοι την ονειρεύονται ως τέτοια θα μαυριστούν από τον λαό.

Mανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα