«Αναγέννηση» του ήπατος με βλαστοκύτταρα

Νέα μέθοδος θα βάλει τέλος στην ανάγκη για μεταμοσχεύσεις

Τέλος στην ανάγκη μεταμοσχεύσεων ήπατος αναμένεται να δώσει νέα μέθοδος αναγέννησης του οργάνου με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Πρώτη φορά επιστήμονες πέτυχαν την αποκατάσταση της λειτουργίας του ήπατος με σοβαρές βλάβες σε ζωντανό πειραματόζωο εμφυτεύοντάς του βλαστοκύτταρα που είχαν αναπτυχθεί στο εργαστήριο.

Η επιστημονική ομάδα του Medical Research Council, που εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μελετούσε τις δυνατότητες αναγέννησης του ήπατος, το οποίο -ως γνωστόν- έχει τη μοναδική ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και να αναπτύσσεται εκ νέου, ακόμη κι αν έχει αφαιρεθεί τμήμα του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το βασικό είδος κυττάρων στο ήπαρ, τα ηπατοκύτταρα, διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται. Σε περιπτώσεις οξείας βλάβης του οργάνου, όπως η κίρρωση, χάνουν αυτή τους την ικανότητα, γι’ αυτό οι ερευνητές στράφηκαν στη χρήση βλαστοκυττάρων από τον χοληφόρο πόρο.

Με την έγχυση των κυττάρων αυτών στο κατεστραμμένο ήπαρ πειραματόζωων πέτυχαν την αναγέννηση μεγάλων περιοχών του ήπατος βελτιώνοντας τη δομή και τη λειτουργία του οργάνου. «Ο μεγάλος στόχος είναι να αναπτύξουμε μια κλινικά εφαρμόσιμη κυτταρική θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, στους οποίους η μεταμόσχευση δεν αποτελεί λύση» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Στούαρτ Φορμπς επισημαίνοντας ότι πηγή τέτοιων κυττάρων θα μπορούσαν να αποτελούν όργανα που δεν είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση.

«Θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι να καταφέρουμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την προσέγγιση, καθώς θα πρέπει πρώτα να τη δοκιμάσουμε χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα. Είναι μια άκρως απαραίτητη θεραπεία, γιατί η νόσος του ήπατος είναι πολύ συχνή αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε. Στα άμεσα σχέδια της επιστημονικής ομάδας είναι να καταφέρει να επαναλάβει τα παραπάνω αποτελέσματα σε ανθρώπινο ιστό.
«Η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση στη φροντίδα των ασθενών βρίσκοντας νέους τρόπους χρήσης των πόρων του ίδιου του οργανισμού για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση τραυματισμένου ιστού» επισήμανε ο Ρομπ Μπακλ, διευθυντής των επιστημονικών προγραμμάτων του Medical Research Council.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα