«Τοποτηρητής» με τις πλάτες των ΗΠΑ

Νταβούτογλου: «Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει την ισορροπία στη Συρία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή»

Σε ρόλο «τοποτηρητή» η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να διαμηνύει χθες ότι η τουρκική παρέμβαση μπορεί «να αλλάξει την ισορροπία στη Συρία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. Ολος ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει»! Το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται σήμερα στο τουρκικό αίτημα για σύγκληση της Συμμαχίας, προκειμένου να ενημερώσει η Τουρκία τους συμμάχους για τα διπλά της χτυπήματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και του ΡΚΚ στο Ιράκ αλλά και να συζητήσει -σύμφωνα τουλάχιστον με τον «Guardian»- πιθανή εμπλοκή της Συμμαχίας. Η Αγκυρα πάντως έχει αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων από εδάφους στη Συρία. Παράλληλα ο Ερντογάν ενημέρωσε τηλεφωνικά χθες τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αύριο μεταβαίνει και στο Πεκίνο.

Σε ακόμη μία σοβαρή εξέλιξη οι Κούρδοι της Συρίας, δηλαδή οι πολιτοφυλακές YPG, κατηγόρησαν χθες τους Τούρκους ότι μετά τις θέσεις του ΡΚΚ στο Ιράκ βομβάρδισαν και δικές τους θέσεις στο συριακό χωριό Ζουρ Μαγκάρ, στην επαρχία του Χαλεπίου. «Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του Ι.Κ., επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις» διαμαρτυρήθηκαν οι αντάρτες, που έχουν παίξει ως σήμερα ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Τούρκος αξιωματούχος απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το PYD, πολιτική πτέρυγα του YPG που συνδέεται με το ΡΚΚ, δεν αποτελεί στόχο και ότι διερευνώνται οι βομβαρδισμοί.

Αλαζονεία

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική είναι η αλαζονική δήλωση του Νταβούτογλου στη «Hurriyet»: «Το PYD θα μπορούσε να έχει μια θέση στη νέα Συρία… αν δεν ενοχλεί την Τουρκία».

Στο μεταξύ ο αμερικανικός Τύπος μετέδωσε ότι η Αγκυρα κατέληξε σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τη δημιουργία μιας de facto «ασφαλούς ζώνης» (όχι όμως απαγόρευσης πτήσεων), νοτίως των συνόρων της με τη Συρία. Η ζώνη αυτή, που θα φτάνει ως το Χαλέπι, θα περιέλθει στον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης (μένει να φανεί ο ρόλος των Κούρδων της Συρίας σε αυτό) και, σύμφωνα με τη «Washington Post», θα μπορούσε να φέρει τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις πιο κοντά στις βάσεις και στην αεράμυνα του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η είδηση, την οποία επιβεβαιώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, χαρακτηρίζεται «διπλωματική νίκη» της τουρκικής πλευράς, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί στο παρελθόν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, επιχειρώντας να διατηρήσουν στο ελάχιστο την εμπλοκή τους στη Συρία.

Το φυσικό αέριο και ο οίκος Fitch

Στον απόηχο της αποδοχής από την Τουρκία της χρήσης των βάσεών της από την αεροπορία των ΗΠΑ, η αμερικανική ενεργειακή υπηρεσία (EIA) εκθειάζει τον ρόλο που θα έχει η Τουρκία ως «κόμβος» μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταξύ Μέσης Ανατολής, Ασίας και Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές αγορές. Η υπηρεσία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ επισημαίνει ότι τα θαλάσσια στενά της Τουρκίας είναι το έκτο μεγαλύτερο γεωγραφικό πέρασμα «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως. Στο ίδιο μήκος κύματος ο οίκος Fitch έδωσε θετική εκτίμηση για την τουρκική οικονομία, σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, ξεπερνώντας όποιες δυσκολίες προκαλέσει η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα