Η ντοπαμίνη κατά του Πάρκινσον

Νέα μέθοδος έρχεται από το Μεξικό με μικροεμφυτεύματα από διοξειδίο τιτανίου

Το πρωτοπόρο στην έρευνα του Πάρκινσον Μεξικό έκανε ακόμη ένα επιστημονικό άλμα προσεγγίζοντας τη θεραπεία της νόσου. Μια νέα μέθοδος, που συνίσταται στην τοποθέτηση μικροεμφυτευμάτων διοξειδίου του τιτανίου ως φορέων ντοπαμίνης και εφαρμόστηκε πειραματικά σε ποντίκια με Πάρκινσον, οδήγησε σε αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας σε ποσοστό 85%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM) Πατρίσια Βεργκάρα Αραγκόν, επιτεύχθηκε η σταθεροποίηση για μακρό χρονικό διάστημα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, οι οποίοι εξαιτίας του Πάρκινσον -της εκφυλιστικής διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι απόρροια του θανάτου των ντοπαμινεργικών κυττάρων- εξαντλούνται σταδιακά. Χαρακτηριστικό της εν λόγω ασθένειας είναι η σταδιακή αλλοίωση εκείνων των νευρώνων του εγκεφάλου στους οποίους αναπτύσσεται η ντοπαμίνη. Ως αποτέλεσμα αυτού, «παγώνει» η παραγωγή της ουσίας που είναι ο χημικός καταλύτης στη μετάδοση μηνυμάτων διασυνδέοντας τους νευρώνες του εγκεφάλου μεταξύ τους και επιτρέποντας τον έλεγχο της κινητικής λειτουργίας.

Η ομάδα του UNAM σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου ανέπτυξε «μικροδεξαμενές» (σε νανοδιάσταση) σε κεραμικές βάσεις, στις οποίες οι ειδικοί κατόρθωσαν να αποθηκεύσουν μόρια ντοπαμίνης χρησιμοποιώντας την τεχνική sol-gel, δηλαδή τη μετατροπή των μονομερών σε ένα κολλοειδές διάλυμα (sol), που ενεργεί ως πρόδρομος για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο (gel) είτε από διακριτά σωματίδια είτε από πολυμερή δίκτυα.

Στη συνέχεια οι αποθήκες ντοπαμίνης εμφυτεύτηκαν στα πειραματόζωα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο Πάρκινσον. Οπως διαπιστώθηκε, ο νευροδιαβιβαστής λειτούργησε και η κινητική λειτουργία επανήλθε έως 85%. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να περάσουν σε κλινικές δοκιμές της μεθόδου.
Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στα πολύ σημαντικά ευρήματα για τη θεραπεία του Πάρκινσον που έχει παρουσιάσει μία άλλη ερευνητική ομάδα από το Μεξικό, η CINVESTAV, η οποία επί 35 χρόνια εστιάζει στη νόσο. Η ομάδα υπό τον ερευνητή φυσιολογίας Χόρχε Ασέβες Ρούις μόλις πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε την αξιοποίηση βλαστοκυττάρων για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας παραγωγής ντοπαμίνης στον παρκινσονικό εγκέφαλο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα