OΛΕΘΡΟΣ για μεσαία εισοδήματα

Ζητούν εισφορά αλληλεγγύης 6% για όλους άνω των 50.000 ευρώ. Πάλι στο τραπέζι ο κατώτατος μισθός

Ασήκωτα βάση στα μεσαία εισοδήματα, ελάφρυνση των πολύ πλουσίων και φόρο-φωτιά σε όσους αμείβονται με μπλοκάκι ή έχουν ατομική επιχείρηση απαιτούν τώρα από την κυβέρνηση οι δανειστές! Παράλληλα ρίχνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα εργασιακά, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» (28/7/2015) για τις άγριες βλέψεις, ειδικά του ΔΝΤ, στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Στα φορολογικά, ειδικότερα, οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν για:

  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις -εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία-, όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρίες από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016!

  • Αλλαγές στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Ο συντελεστής της εισφοράς ζητείται να αυξηθεί από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα!

Οι δύο αυτές απαιτήσεις των δανειστών τέθηκαν χθες στην κυβέρνηση, με το αίτημα οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να είναι έτοιμες για ψήφιση από τη Βουλή ως τα μέσα Αυγούστου!

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περιορίστηκαν χθες πάντως να αναφέρουν ότι «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή, όμως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».

Αγριες διαθέσεις

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (κάτι που θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των συντάξεων). Επίσης μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι άγριες διαθέσεις των εκπροσώπων των πιστωτών αναμένεται να φανούν εντονότερα σήμερα στην παρθενική συνάντηση υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ -του κ. Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη- με τεχνοκράτες του «κουαρτέτου» ΔΝΤ – Κομισιόν – ΕΚΤ – ESM. Εξάλλου, χθες τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τον μόνιμο αντιπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Γουές Μακ Γκρου επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών και συζήτησαν με τον γενικό γραμματέα Νίκο Φράγκο για τις επιπτώσεις των capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές και στην οικονομία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ύφεση φέτος μπορεί να αγγίξει το 4% και ο προϋπολογισμός οδεύει προς πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, εξελίξεις που ανεβάζουν τον λογαριασμό του τρίτου δανείου προς τη χώρα μας ενδεχομένως και πάνω από τα 86 δισ. ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

Η σκληρή Ντέλια στην Αθήνα (χθες) με συνοδεία αυτικράτειρας

Παγερή, αγέρωχη και περιστοιχισμένη από 20 αστυνομικούς της Ασφάλειας και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ήταν η επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στη χθεσινή πρώτη εμφάνισή της επί ελληνικού εδάφους.
Η επονομαζόμενη «Δρακουλέσκου» αποβιβάστηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ από το αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο ξενοδοχείο «Hilton» φορώντας μια λευκή ζακέτα και κρατώντας μια μεγάλη -πανάκριβη- μαύρη δερμάτινη τσάντα στον ώμο. Η εμφάνισή της στην είσοδο και στο λόμπι του ξενοδοχείου θύμιζε σταρ του κινηματογράφου ή του πενταγράμμου, λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω της, αλλά και επειδή όλοι όσοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο ξενοδοχείο είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη 40χρονη Ρουμάνα τεχνοκράτισσα.

Επιασε δουλειά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Βελκουλέσκου, ύστερα από ένα γρήγορο πέρασμα από το δωμάτιό της, προκειμένου να τακτοποιηθεί, μετέβη στην αίθουσα του «Hilton» όπου εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας, ώστε να ενημερωθεί για τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών τους.
Σήμερα το πρωί η επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ μαζί με τους ομολόγους της από την Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, την ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ και τον ESM Νικόλα Τζαμαριόλι είναι προγραμματισμένο να έχει συνάντηση γνωριμίας με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

ΔΝΤ: Μόνο με βιώσιμο χρέος μπαίνουμε στο Μνημόνιο

Τελεσίγραφο ότι δεν θα διαθέσει χρήματα για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, αν δεν υπάρξει προηγουμένως αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έστειλε στους Ευρωπαίους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία συνεδρίασή του πριν από το φθινόπωρο. Παράλληλα, κλιμάκωσε την πίεση και προς την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των επώδυνων μέτρων που ζητούν οι δανειστές της.

Το Δ.Σ. του ΔΝΤ αποφάσισε χθες μετά τα μεσάνυχτα ότι θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, «ώστε να είναι συνεπές με αυτό που έχει κατά νου το Ταμείο», και έτσι εξουσιοδότησε την Ντέλια Βελκουλέσκου να έλθει στη χώρα μας. Η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου έφτασε στην Αθήνα χθες το απόγευμα.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε χθες ανώτατος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, «το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα μόνο όταν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις: Η ελληνική πλευρά απαιτείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και οι Ευρωπαίοι να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους». Την αναφορά αυτή επιβεβαίωσε χθεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times», που σημείωνε ότι το ΔΝΤ «δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία τεχνικού επιπέδου σε αυτό το στάδιο».
Στο χθεσινό Δ.Σ. του Ταμείου ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματός του Πολ Τόμσεν παρουσίασε πολυσέλιδη έκθεση, όπου σημειώνει την αποτυχία των ελληνικών Αρχών να εφαρμόσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αναγνωρίζει την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα