Στο σφυρί και παραλίες -διαμάντια!

Περιλαμβάνονται στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ που μεταβιβάζεται στο νέο Ταμείο Πλούτου και είναι έτοιμες για ξεπούλημα

Το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που θα βγει προς πώληση από το νέο ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό, προκειμένου να γεμίσει, ενδέχεται να μπουν στη λίστα των «ασημικών» πολλά κομμάτια της δημόσιας περιουσίας – σχεδόν τα πάντα! Ακόμα και πάγια που είχαν περάσει πριν από 3-4 χρόνια στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά έμειναν εκεί… παγωμένα, αλλά πάντα έτοιμα, διά παν ενδεχόμενο, προς πιθανή αξιοποίηση ή αλλιώς… ξεπούλημα! Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ακόμα και οι πανέμορφες ελληνικές ακρογιαλιές!

110 ακρογιαλιές

Η «δημοκρατία» έχει…. χτυπήσει καμπανάκι για στο σχέδιο ξεπουλήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Οι μαγευτικές παραλίες ή γενικότερα τα δημόσια παραλιακά ακίνητα με ακτογραμμή σε όλη τη χώρα περιλαμβάνονται στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία μεταβιβάζεται στο νέο Ταμείο Δημόσιου Πλούτου και λογικά ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε τροχιά πώλησης! Και δεν γίνεται λόγος για την αξιοποίηση μίας, δύο ή πέντε παραλιών της Ελλάδας, αλλά για 110 παραλίες, που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί, από τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα έως την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα!

Ποιες παραλίες της χώρας βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν βάλει στο στόχαστρο εγχώρια ή ξένα συμφέροντα και είναι στη… λίστα αναμονής; Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, η Γιάλοβα στην Πύλο, η Τσαμπίκα στη Ρόδο και ο δημοφιλής Αγιος Προκόπιος στη Νάξο. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο Γαλησσάς της Σύρου, η μοναδική προσβάσιμη παραλία της Ηρακλειάς, η Ισσος στη νότια Κέρκυρα και μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλλονιάς, το Τραπεζάκι. Προς πώληση είναι ακόμα η παραλία Τσιλιβί της Ζακύνθου, οι μεγαλύτερες παραλίες της Κυλλήνης και η παραλία του Καλού Χωριού – Ιστρου στο Λασίθι.

Στο σφυρί θα βγουν και 14 παραλίες στη Χαλκιδική (Αγιος Μάμας, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Κριαρίτσι, Συκιά, Κρυοπηγή, Ποσείδι, Μονοδέντρι – Αζάπικο, Καλαμίτσι, Νέα Ηρακλειά, Νέα Φώκαια, Πόρτο Κουφό, Χρυσή Αμμουδιά, Νέα Καλλικράτεια, Ιερισσός) και οκτώ στον νομό Ηλείας (Νεοχώρι, Λουτρά Κυλλήνης, Βώλακας, Κάτω Σαμικό, Ζαχάρω, Αλυκές Λεχαινών, Γαλατάς και Αρκούδι Κυλλήνης). Την τιμητική της έχει η Αργολίδα με επτά παραλίες (Θερμησία, παραλία Κίου, Καραθώνας, Κανδύλι, Σαμπάριζα, Σαλάντι) που βγαίνουν στο σφυρί και η Ρόδος με πέντε (Αφάντου, Τσαμπίκα, Κουκούμια Λίνδου, Αγία Αγαθή, Κάλαθος).
Στις γνωστές παραλίες που βρίσκονται στη λίστα είναι επίσης οι Αμμόλοφοι της Καβάλας, το Μαστιχάρι της Κω, η Παλαιόπολη στα Κύθηρα, η Αλυκή και ο Αγιος Αρσένιος στη Νάξο και η Χρυσή Αμμουδιά στη Θάσο.

Τα ελληνικά ομόλογα πάλι ελκυστικά για τους ξένους

Αλλάζει η διάθεση των ξένων τραπεζών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούσαν «σκουπίδια»; Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μόλις μισός μήνας από τη 13η Ιουλίου, η συμφωνία και η προοπτική της σύναψης ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς τη χώρα άλλαξε την αντιμετώπιση – τουλάχιστον σε δύο ξένες τράπεζες, την Τράπεζα της Σκοτίας (RBS) και την Credit Suisse της Ελβετίας. Οπως αναφέρει το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Euractiv, αυτά τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν πλέον θετικά τους ελληνικούς τίτλους.

Η RBS

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη της RBS, «αν τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο QE (πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης), αυτό θα δώσει μία σημαντική ώθηση στην αγορά και σε βραχυχρόνιο επίπεδο αναμένεται να δούμε μία επιθετική σύσφιξη». Από πλευράς του, ο αναλυτής της Credit Suisse Κρίστιαν Σβαρτζ σημειώνει: «Αν υπάρξει μία σημαντική πτώση των τιμών, τότε θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα. Θα είναι ένα κίνητρο που θα αποτρέπει κάθε πιθανό αρνητικό σενάριο». Τη γραμμή της δυσπιστίας τηρεί πάντως η Deutsche Bank, με τον στρατηγικό αναλυτή ευρωπαϊκού επιτοκίου της τράπεζας Αμπχισέκ Σινγκάνια να δηλώνει: «Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί με το QE, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να καθορίζονται από την πολιτική. Επομένως, η Ελλάδα για εμάς παραμένει εκτός των βασικών προτάσεών μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα