Ποιες επιταγές δεν θα μπουν στον Τειρεσία!

Εκτός λίστας όσες έχουν ημερομηνία από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου

Γλιτώνουν από τη μαύρη λίστα του Τειρεσία επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής – λήξης από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου που δεν εξοφλούνται, όπως προβλέπει η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) του υπουργείου Οικονομικών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΝΠ, επιταγές επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής, γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής – λήξης από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου που δεν εξοφλούνται δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτόν δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών μια μικρή ανάσα σε επιχειρήσεις -και όχι μόνο- που έμπλεξαν στα γρανάζια της τραπεζικής αργίας και των capital controls και ικανοποιείται το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει επιχειρηματικοί φορείς της χώρας στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την κυβέρνηση, με σκοπό τη διευκόλυνση όλων όσοι έχουν εκδώσει επιταγές και δεν έχουν πληρώσει λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προ ημερών σημείωνε ότι, μετά την τραπεζική αργία, περίπου το 30% των επιταγών δεν έχουν αντίκρισμα και απαιτείται αλλαγή του νόμου της προθεσμίας των οκτώ ημερών προτού σφραγιστούν, γιατί πολλοί κινδυνεύουν να μπουν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία χωρίς να έχουν ευθύνη, καθώς περιμένουν να εισπράξουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα