Στο τραπέζι «κόκκινα» δάνεια, ΤΑΙΠΕΔ!

Τετ-α-τετ του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο για αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση

Ημέρες της κρίσεως για το χρονοδιάγραμμα και την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές θα είναι η σημερινή και η αυριανή, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, στις 13.30, με το «κουαρτέτο» των υψηλόβαθμων ελεγκτών των πιστωτών, για να συζητήσουν τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών -συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων» δανείων-, ενώ για αύριο προγραμματίζεται νέα συνάντηση με την ίδια σύνθεση, όπου θα γίνει μια πρώτη σύνοψη των μέχρι τώρα συζητήσεων. Θα προηγηθούν συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα εργασιακά, σήμερα στις 12.00.

Από τα δύο νέα τετ-α-τετ των δύο υπουργών με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρούφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις έως τις 10-12 Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να συντάξουν το κείμενο του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η νέα συμφωνία να ψηφιστεί από τη Βουλή και η πρώτη δόση του νέου δανείου να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται, πάντως, εξαιρετικά φιλόδοξος, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανότερη η λύση ενός δεύτερου δανείου-γέφυρας, όπως επιβεβαιώνουν χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Focus» και της εφημερίδας «New Europe». Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι «το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας ως τις 20 Αυγούστου, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές».

Μάριος Ροζάκος

«Μαξιλάρι» ρευστότητας 5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Εσοδα που προέκυψαν από τον τουρισμό και την καταβολή φόρων, σε συνδυασμό με την πληρωμή των συντάξεων, έχουν δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί νέα «ένεση» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις προσεχείς ημέρες, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters. Βέβαια, αυτό το «μαξιλάρι» προέκυψε και από τη συνέχιση της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Reuters, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν προτίθεται να ζητήσει από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του ορίου στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Το όριο αυτό έχει διαμορφωθεί στα 91 δισ. ευρώ, αφού προηγουμένως η ΕΚΤ παρείχε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 1,8 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, τον περασμένο μήνα υπήρξε μια εβδομάδα όπου καταγράφηκαν καθαρές εισροές στις τράπεζες.

«Παράθυρο» από την Κομισιόν για μείωση στόχων!

«Παράθυρο» για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της φετινής χρονιάς και των δύο επόμενων ετών, άφησε χθες ανοιχτό η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της αναμενόμενης μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ.
Ειδικότερα, η κυρία Αντρέεβα δήλωσε ότι η πιθανολογούμενη μείωση του ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη όσον αφορά τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων και ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι ο μόνος στόχος που έχει συμφωνηθεί ως τώρα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στρατιές ξένων συμβούλων

Τη γνωστή συνταγή της αθρόας πρόσληψης χρηματοοικονομικών, οικονομικών και νομικών συμβούλων, την οποία σφοδρότατα κατήγγελλε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, υιοθετεί τώρα η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί πλέον να αναθέτει απευθείας συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας έως τρεις μήνες, «σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβερνήσεως με τον ESM, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για απευθείας αναθέσεις και μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, ξένων τραπεζών και μεγάλων νομικών γραφείων, με άξονα τη νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, εκτιμάται ότι «τακτοποιείται» η πληρωμή των μυστηριωδών συμβούλων που είχε στρατολογήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως οι Αμερικανοκορεάτες Κιμ Γκλεν και Κιμ Μπράιν Γιούχαν ή ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί.
Κυβερνητικοί κύκλοι επιχείρησαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας με εμφανή αμηχανία ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες, γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα και δεν πρέπει να υπάρξουν αστοχίες που θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Ωστόσο, όπως είναι σαφές, αυτό το επιχείρημα δεν πείθει κανέναν.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα