Ζυγίζουν τα «συν» και τα «πλην» για εκλογές!

Οι δύο εισηγήσεις στον Αλ. Τσίπρα για να στηθούν πρόωρες κάλπες

Οι εκλογές, αν και επισήμως δεν προαναγγέλλονται, παραμένουν στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων. Κυβερνητικά στελέχη συναρτούν τη χρονική στιγμή επίτευξης της συμφωνίας, τα χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή της και την εικόνα που θα παρουσιάζει η κυβερνητική πλειοψηφία. Ως προς το τελευταίο, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επικαλούνται τη δική του παραδοχή περί «θεσμικής δυσαρμονίας», καθώς Ν.Δ. – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τα μνημονιακά μέτρα, ενώ το ένα πέμπτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (31-32 βουλευτές) τα καταψηφίζουν.

Κατά τις πληροφορίες, υπάρχουν δύο απόψεις-εισηγήσεις:

  • Η πρώτη αφορά την προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή (18-19 Αυγούστου, πλην απροόπτου). Τα «συν», εν προκειμένω, είναι ότι η συμφωνία δεν θα έχει προλάβει «να περάσει στη ζωή» στο σύνολό της και πως οι «αριστεροί διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν προλάβει να συγκροτήσουν κόμμα. Το αρνητικό θα είναι η απουσία κάθε επίσημης αναφοράς των δανειστών στην απομείωση του χρέους, αφού αυτή θα τεθεί μετά τα τέλη Οκτωβρίου.

Παράταση

  • Η δεύτερη αφορά εκλογές μετά την απόφαση για το χρέος, ώστε να κλείσει ο κύκλος της εννιάμηνης διαπραγμάτευσης και να παρουσιαστεί στους πολίτες «το σύνολο της μεγάλης εικόνας». Το «πλην» θα είναι η παράταση κατά 2-3 μήνες της «θεσμικής δυσαρμονίας», που θα εντείνει τις πιέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, την οποία «δεν πρόκειται να δεχθεί ο πρωθυπουργός».

Παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη είναι η κατάσταση της αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να ενισχύονται τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου», καθώς ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τις «αντιευρωπαϊκές δυνάμεις» μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, οπότε δεν υποτιμάται το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες πριν ξεπεραστεί η κρίση στρατηγικής τους.

Μαρίνα Μάνη

Επιμένουν για έξοδο από το ευρώ

Οι «αριστεροί διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδίδουν τα όπλα. Με καθημερινές δημόσιες παρεμβάσεις πιέζουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ προβάλλουν την έξοδο από το ευρώ, την οποία έχει κάνει… σημαία η Αριστερή Πλατφόρμα διά στόματος Π. Λαφαζάνη.
Το βάρος, εν προκειμένω, έχει πέσει στον «θεωρητικό της δραχμής» Κώστα Λαπαβίτσα. Mε την τελευταία παρέμβασή του (Iskra) επισημαίνει ότι ο δρόμος για δομικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική και εθνική αλλαγή θα ανοίξει με επαναφορά του εθνικού νομίσματος. «Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ τεχνικό, χρειάζεται πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα που μόνο η Αριστερά μπορεί να προσφέρει» τονίζει. Οπως εξηγεί, η διακυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) απέτυχε παταγωδώς και μας οδηγεί σε τρίτο Μνημόνιο, διότι «οι χώρες που θέλουν το ευρώ θα πρέπει να αποδεχθούν λιτότητα, νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμό του Δημοσίου κ.λπ.», δηλαδή «δεν υπάρχει περιθώριο για ριζοσπαστικές αλλαγές εντός της ευρωζώνης».

Η δραχμή

To πολιτικό στίγμα έδωσε ο βουλευτής-στέλεχος της Πλατφόρμας (και πρώην υπουργός) Δημήτρης Στρατούλης. Αφού υποστήριξε την ανάγκη «η συμφωνία των Βρυξελλών να μείνει μια πολύ μικρή, μικρότατη πολιτική παρένθεση στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ», έθεσε με τη σειρά του το θέμα του εθνικού νομίσματος, λέγοντας «μπορούμε να το δούμε, αν είναι να πεθάνουμε από την πείνα μέσα στο ευρώ». Και διευκρίνισε ότι λιτότητα μπορεί να υπάρχει και με ευρώ και άνευ, οπότε «το ζήτημα είναι να πας σε πολιτικές ανάπτυξης».

Ο Αδωνις εκτός πραγματικότητας

Με περίσσιο θράσος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να ποδηγετήσει τις επιστροφές στελεχών στο κόμμα, ενώ παράλληλα απορρίπτει τις φήμες ότι σκέφτεται να διεκδικήσει την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος σε συνέντευξη έδωσε τη συγκατάθεσή του ώστε να επανενταχθούν στο κόμμα ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Ο μόνος που δεν μπορεί να επιστρέψει είναι ο Πάνος Καμμένος» προσέθεσε, λες και κάποιος του έδωσε τα κλειδιά της παράταξης.

Την ίδια ώρα, πάντως, άφθονο γέλιο προκάλεσε όταν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο ανέκδοτο που τον θέλει να γίνεται χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αφού μίλησε για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο! «Δεν είναι μέσα στις προθέσεις του Αδωνη Γεωργιάδη να διεκδικήσει την ηγεσία. Πολλούς αρχηγούς είχε η Νέα Δημοκρατία, ας στερηθεί έναν, δεν χάλασε ο κόσμος. Λέω ρητά και κατηγορηματικά ότι μέσα στα σχέδιά μου δεν είναι αυτό» είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινή του συνέντευξη ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα και προφανώς έχοντας χάσει πλήρως την επαφή με την πραγματικότητα….

Φυσικά δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί πλήρως τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, μετά και την κλήση του από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». «Ο κ. Παπασταύρου έχει ελεγχθεί από δύο αρμόδια όργανα της Πολιτείας και έχει βγει αθώος και τώρα ελέγχεται και από τρίτο» σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έχει παρέμβει «σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, καταπατώντας το ίδιο το τεκμήριο της αθωότητας»!

Πρόκληση Βρούτση για τους ανέργους!

Με πανηγυρισμούς (!) υποδέχτηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στους νέους αγγίζει το 53,2%. Στον βωμό της μικροπολιτικής, ο κ. Βρούτσης φυσικά ξέχασε την περίοδο που η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ έστελνε στην ανεργία χιλιάδες Ελληνες, τηρώντας πιστά τις μνημονιακές επιταγές των «εταίρων» μας και του ΔΝΤ. «Παρά τις δυσκολίες, η προηγούμενη κυβέρνηση κατόρθωσε να αποκλιμακώσει το ποσοστό της ανεργίας των νέων στο 49,3%, ποσοστό μικρότερο από το 53,8% της Ισπανίας, η οποία την ίδια περίοδο κατείχε τα σκήπτρα στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη» αναφέρει περιχαρής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Προσθέτει δε ότι τον Ιούλιο του 2012 η ανεργία των νέων στην Ελλάδα άγγιζε το 56,4%, όμως ακολούθησαν οι παρεμβάσεις της τότε κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στην οικονομία, καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με τις οποίες επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας των νέων, έως και τον Αύγουστο του 2014, κατά 7,1%. Πουθενά, πάντως, δεν αναφέρει τους μισθούς πείνας των νέων, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έφτασαν στον πάτο, όπου και συνεχίζουν να βρίσκονται. «Υστερα από έξι μήνες διακυβέρνησης της πολλά υποσχόμενης Αριστεράς, επιβεβαιώνονται σήμερα όλοι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις μας» καταλήγει ο πρώην υπουργός, αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες.

Ζητούν δραστικές περικοπές δαπανών από τους δήμους!

Νέο «ψαλίδι» στους δήμους, με εγκύκλιο που εξέδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Σύμφωνα με την εντολή της πολιτικής ηγεσίας στους δήμους, τους ζητείται να μειώσουν το 2016 τις δαπάνες για υπερωρίες, τα έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, αλλά και τις δαπάνες για τηλέφωνο, ρεύμα, προμήθειες, καθώς και για τα κόστη που σχετίζονται με αθλητικές και πολιτιστικές επιχορηγήσεις, ακόμη και τα βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους!

Απειλές

Από τη σχετική εγκύκλιο δεν απουσιάζουν και οι απειλές προς τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, μια και σημειώνεται ότι η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης.
Στο θέμα των περικοπών, στην εγκύκλιο Μάρδα και Βούτση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας,
  • οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κοκ.,
  • οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες για επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους κοκ.

Τέλος, για την υπερεκτίμηση των εσόδων ή την εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν η εγκύκλιος προειδοποιεί πως αυτό οδηγεί ουσιαστικά στη μη επίτευξη του οικονομικού αποτελέσματος, καθιστώντας τον προϋπολογισμό ελλειμματικό.

Κινδυνεύουμε με νέα ήττα, λέει ο Μητρόπουλος

Επιμένει στη θέση του ο Αλέξης Μητρόπουλος ότι πρέπει να συσταθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή (και) ειδικών επιστημόνων, πέραν των στενών ορίων των κυβερνώντων κομμάτων, καθώς αυτό «εξυπηρετεί και την Αριστερά και την κυβέρνηση».
Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Βουλής, οι ειδικοί επιστήμονες θα πρέπει να είναι κυρίως τεχνικοί και νομικοί διαπραγματευτές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει τα νομικά κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα.
Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι ο χρόνος επίτευξης της συμφωνίας πρέπει να μετατεθεί («δεν μπορεί να γίνει έως τις 20 Αυγούστου») και ότι σε αντίθετη περίπτωση «πάμε σε δεύτερη μεγάλη ήττα και σε πρόγραμμα ακραίου θατσερισμού που μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της».
Οσο για τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι «το 70% των γυναικών θα στερηθούν του δικαιώματος της σύνταξης», επειδή από το 2021 θα απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς για γυναίκες και νέους.

Στον αέρα δημοτικά έργα 1,2 δισ. €

Στον αέρα βρίσκονται δημοτικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία από την έρευνα της ΚΕΔΕ, τα αποτελέσματα κρίνονται εξόχως ανησυχητικά, καθότι για 113 δήμους (δηλ. το 1/3 των δήμων της χώρας) υπάρχουν τα 387 έργα, συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600.000.000 ευρώ, για τα οποία έχει γίνει διακοπή εργασιών.

Συνεπώς, για το σύνολο των δήμων, το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δισ. ευρώ.
Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, «η σχετική κατάσταση τείνει να καταστεί μη διαχειρίσιμη, καθότι πλέον οι εργοληπτικές εταιρίες κινούν τις διαδικασίες της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1418/84, απαιτώντας από τους δήμους την καταβολή της συνολικής ζημίας, που έχουν υποστεί λόγω της διακοπής των εργασιών».

Χρ. Αυγή: Επίθεση στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει και δίδει το δικαίωμα στους δανειστές να ζητούν και νέα προαπαιτούμενα μέτρα, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει και η οικονομία έχει καταστραφεί» εξαπέλυσε ακόμη μία φορά χθες η Χρυσή Αυγή.

Μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Ηλία Κασιδιάρη η Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για απόλυτη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα, που στόχο έχει να εξαθλιώσει τους Ελληνες και να βάλει στο χέρι στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. «Οι απαιτήσεις των δανειστών για νέα, αιματηρά μέτρα σε φορολογία, εργασιακά και συντάξεις είναι αποτέλεσμα της απόλυτης υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ στην τρόικα και το “κραχ” στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύει πώς η πολιτική του αριστερού μνημονίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή κάθε τομέα της εθνικής οικονομίας» δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, για να προσθέσει ότι απώτερος στόχος των δανειστών δεν είναι άλλος από την «υφαρπαγή του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος».

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα