Και βόμβα Κατρούγκαλου για ενοποίηση κύριων και επικουρικών!

Ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων φέρεται ότι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σε συνεννόηση με τους δανειστές, σενάριο το οποίο, εάν υλοποιηθεί, θα σημαίνει ότι κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει στο μέλλον μόνο μία σύνταξη, ενώ έτσι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προκληθούν και νέες μειώσεις συντάξεων. Παράλληλα, σαν να μην έφτανε αυτό, ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου εν όψει των προτάσεων που πρέπει να κατατεθούν τον Οκτώβριο για το Ασφαλιστικό αφήνει, κατά πληροφορίες, ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Διαρροές

Οι παραπάνω διαρροές προέκυψαν στο περιθώριο της χθεσινής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας και της συνάντησης που είχε αντιπροσωπία συνδικαλιστών με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν, πάντως, ότι η αναφορά που έγινε αφορούσε την ενοποίηση των κανόνων για κύρια και επικουρική σύνταξη και όχι απαραίτητα την ενοποίηση των δύο συντάξεων σε μία.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο υπουργός Εργασίας επέμεινε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, για τις οποίες χρειάζεται σχετική αναλογιστική μελέτη, ώστε να διαπιστωθεί η πρακτική εφαρμογή των προτάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι, αν χρειαστεί να γίνουν περικοπές στις συντάξεις, αυτές να αφορούν ποσά από 1.000 ευρώ και άνω. Επίσης, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο όπου μόνο η βασική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το υπόλοιπο ποσό, που θα αφορά το αναλογικό κομμάτι, να προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Στο μεταξύ, το κουαρτέτο των δανειστών επιμένει στην επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) σε όλη τη χώρα, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί κάτι τέτοιο να μη γίνει άμεσα, καθώς έχουν διαπιστωθεί σημαντικά προβλήματα. Στόχος πια είναι η καθολική εφαρμογή του ΕΕΕ να μεταφερθεί για μετά το 2017, χωρίς επίσης να επηρεάσει την καταβολή των υπόλοιπων προνοιακών επιδομάτων. Το συγκεκριμένο θέμα όμως βρίσκει αντίθετη την τρόικα, που επιθυμεί στο ΕΕΕ να ενσωματωθεί σειρά προνοιακών επιδομάτων, ίσως ακόμα και το ΕΚΑΣ.

Νέο «όχι» (από Βερολίνο) για «κούρεμα» χρέους

«Nein», δηλαδή «όχι», στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να λέει η γερμανική κυβέρνηση, όπως τόνισε χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, προσθέτοντας ότι θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, όμως, το βρετανικό ινστιτούτο National Institute of Economic and Social Research (NIESR) υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται απομείωση χρέους της τάξεως των περίπου 100 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 320 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το χρέος της στο 130% του ΑΕΠ και να έχει μια ευκαιρία εξόδου από την «παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση».

Το NIESR τονίζει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στον ΦΠΑ και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, που, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο, θα μπορούσαν να αποβούν «αυτοκαταστροφικά». Οπως εκτιμούν οι αναλυτές του, έως τα τέλη του 2016, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2007 και κατά 7% σε σχέση με το μέγεθός της πριν από την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

Συρρίκνωση

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν από την ένταξή της στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον κοντά σε αυτά που ήταν πριν ενσκήψει η κρίση, άρα πρόκειται για μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση για την Ελλάδα» ανέφερε ο Τζακ Μίνινγκ, ερευνητής στο NIESR. Παράλληλα, το ινστιτούτο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και κατά 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα