Περασμένα «μεγαλεία»

Porca mizeria… ή, αλά ελληνικά, καταραμένη φτώχεια. Σε μια σκηνή που στήθηκε στη μέση ενός εμπορικού κέντρου στου Ρέντη πραγματοποιήθηκε και μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από την ΕΤ1 ο τελικός για την ανάδειξη του ελληνικού τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει τον Μάιο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Οικονομική και φιλότιμη η προσπάθεια, δεδομένων των συνθηκών της χώρας, και μάλιστα με τα έσοδα από τα sms της βραδιάς να διατίθενται για καλό σκοπό.

Η Ελευθερία Ελευθερίου είναι εκείνη που πήρε τελικά το πολυπόθητο εισιτήριο με το «Aphrodisiac» σε μουσική και στίχους Δημήτρη Στάσσου, Mikaela Stenström και Dajana Lööf, ένα τραγούδι που ο τίτλος του θυμίζει περισσότερο νόσημα παρά ερωτική διάθεση.

Αν και αυτή η Γιουροβίζιον ήταν μια καλή ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στην Ευρώπη, ειδικά σε μια εποχή που γίνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης με το σύνθημα «We are all Greek» («Είμαστε όλοι Ελληνες»), οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής εταιρίας που ανέλαβαν τη διοργάνωση προτίμησαν να προσφέρουν panem et circenses, κοινώς άρτον και θεάματα προς τέρψιν των οφθαλμών των Ευρωπαίων, αποσπώντας, όπως έκαναν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, τον λαό από τα κοινωνικά προβλήματα. Οσο για τα παρασκήνια της βραδιάς; Οι συγγενείς της νικήτριας είχαν καταφθάσει από νωρίς.

Η μητέρα της Ελευθερίας, η κυρία Ελένη, δεν μπορούσε να συγκρατήσει το άγχος της για το αποτέλεσμα και, όταν το άκουσε, ένιωσε μέχρι και… εθνικά υπερήφανη. Η προστατευόμενη του Σάκη Ρουβά, αφού ήταν εκείνος που μετά την αποχώρησή της από το «X-Factor» φρόντισε να τη συμπεριλάβει στο σχήμα στο οποίο τραγουδούσε, κατάφερε να ξεχωρίσει.

Ετσι, φέτος δύο Κύπριες, η Ελευθερία Ελευθερίου για λογαριασμό της Ελλάδας και η Ηβη Αδάμου για λογαριασμό της Κύπρου, στις 22 Μαΐου θα τραγουδήσουν στον πρώτο ημιτελικό, ευελπιστώντας να προκριθούν στον τελικό στις 26 Μαΐου. Βέβαια, τις φωνητικές ικανότητες των διαγωνιζομένων δεν τις διαπιστώσαμε, αφού τα τραγούδια έπαιξαν… playback. Πάντως το θέαμα δεν συγκίνησε τους τηλεθεατές, αφού η θεαματικότητα έσπασε ρεκόρ πτώσης. Στο σύνολο κοινού τον ελληνικό διαγωνισμό παρακολούθησε το 10,8% των τηλεθεατών και στα νεανικά κοινά μόλις το 11,5%.

Sms αγάπης

Το τραγούδι επελέγη έπειτα από ψηφοφορία κοινού και κριτικής επιτροπής σε ποσοστό 50/50. Στον διαγωνισμό ψήφισαν 24.557 τηλεθεατές, εκ των οποίων οι 14.172 με sms και οι 10.385 μέσω κλήσης από σταθερό τηλέφωνο. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τα sms θα διατεθούν στους συλλόγους Κιβωτός του Κόσμου, Παιδικά Χωριά SOS και Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ζωντανή μετάδοση με φόντο τα… ασανσέρ

Ζωντανή μετάδοση με τα… ασανσέρ να ανεβοκατεβαίνουν και τους παρουσιαστές, τη Μαρία Κοζάκου και τον Γιώργο Φραντζεσκάκη, να φτάνουν στον χώρο της μετάδοσης με τις κυλιόμενες σκάλες πρώτη φορά είδαμε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, πάντως, της βραδιάς, ο κόσμος περιφερόταν στον χώρο του εμπορικού κέντρου όπου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, ρίχνοντας μια κλεφτή βαρετή ματιά μια στα μόνιτορ και μια στη σκηνή, ενώ αρκετά καταστήματα έμειναν ανοιχτά, εκμεταλλευόμενα το γεγονός μπας και τσιμπήσουν… κανέναν πελάτη και ρεφάρουν κανένα χαράτσι. Η κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τους Μαρίνα Λαχανά, Ανδρέα Πυλαρινό, Μιχάλη Τσαουσόπουλο, Τάσο Τρύφωνος και Φωτεινή Γιαννουλάτου, καθόταν μπροστά στο stage περιστοιχιζόμενη από τα μέλη του φαν κλαμπ της Γιουροβίζιον. Κι αν και δεν απόλαυσαν τις καλλιτεχνικές επιδόσεις των κοριτσιών (λόγω playback), θαύμασαν σίγουρα τα κάλλη τους, καθώς οι εμφανίσεις τους ήταν άκρως προκλητικές. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανίστηκαν και η Ηβη Αδάμου (Κύπρος), η Anggun (Γαλλία) και η Sofi Marinova (Βουλγαρία) με το τραγούδι «Love Unlimited».

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα