Τα αρπακτικά της Εφορίας σε λογαριασμούς

Το μακρύ χέρι της Εφορίας πλέον μπαίνει… πιο βαθιά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς μειώνεται σε 1.000 από 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, ενώ παράλληλα εισάγεται νέο σύστημα διαρκούς παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων μεγαλοοφειλετών.

Ειδικότερα, μισθοί, συντάξεις και επιδόματα μόνο κάτω των 1.000 ευρώ παραμένουν ακατάσχετα, ενώ, όσον αφορά τις καταθέσεις, επίσης μειώνεται στα 1.250 ευρώ το κατώτατο όριο ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα. Ασχέτως τού πόσα λεφτά υπήρχαν στον λογαριασμό, σε μισθούς – συντάξεις και σε επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ τον μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για μισθό ύψους 1.300 ευρώ που μπαίνει στην τράπεζα, η Εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ.

Πέραν αυτών, όμως, σε μισθωτούς των 1.500 ευρώ και άνω θα κατάσχει επιπλέον ολόκληρο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μπαίνει μισθός 1.600 ευρώ, θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 ευρώ επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ).

Μεγαλο-οφειλέτες

Παράλληλα, στο τρίτο Μνημόνιο περιλαμβάνεται διάταξη για αύξηση της αποτελεσματικότητας των κατασχέσεων στις καταθέσεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα στέλνει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων τα οποία βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η φορολογική διοίκηση, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση το αργότερο σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης.

Η παρακράτηση φόρου του 2015

Με χθεσινή εγκύκλιο της ΓΓΔΕ διευκρινίζεται ότι η παρακράτηση του φόρου στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα γίνεται αναλογικά από την 1η Αυγούστου 2015. Δηλαδή, η μηνιαία παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και η μείωση του φόρου θα γίνονται σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες που διαρκεί η σύμβαση. Για παράδειγμα, για πεντάμηνη σύμβαση, η μηνιαία παρακράτηση θα περιοριστεί στα 5/12 του προκύπτοντος μηνιαίου φόρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα