H ΛΙΣΤΑ του πόνου

Η πρώτη δόση (26 δισ.) θα πάει όλη σε τράπεζες και θεσμούς χωρίς ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία

Στις τσέπες των δανειστών (για την πληρωμή παλαιών και νέων οφειλών) αντί στην πραγματική οικονομία, που ασφυκτιά, θα κατευθυνθεί το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ομως τον λογαριασμό του Μνημονίου (που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση), με τα επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2018, θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου Εurogroup, στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, εγκρίνοντας τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, δίνοντας ταυτόχρονα το πράσινο φως για την εκταμίευση προς τη χώρα μας της πρώτης δόσης του νέου δανείου, η οποία θα φτάνει στο ποσό των 26 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 23 δισ. ευρώ εκταμιεύονται το πρωί της 20ής Αυγούστου και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα έρθουν έπειτα από έλεγχο για τα προαπαιτούμενα της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί ως εξής:

  • Τα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Από τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ, τα 12,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας: Τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ., ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου, καθώς και άλλα ομόλογα, που λήγουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο,
  • Τα υπόλοιπα 500.000.000 ευρώ θα διατεθούν για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Είναι προφανές ότι η πραγματική οικονομία δεν πρόκειται να επωφεληθεί από τη δόση αυτή, κάτι που σημαίνει ότι, λόγω των στενών περιθωρίων του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι εκταμιεύσεις για μισθούς και συντάξεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Σημειώνεται ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων απαιτεί 1,9 δισ. ευρώ κάθε μήνα, ενώ το κράτος έχει συσσωρεύσει περί τα 7 δισ. σε απλήρωτες οφειλές τους προς τους ιδιώτες.

Ανακεφαλαιοποίηση

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εκταμιεύσεων του δανείου, η δεύτερη υποδόση (από τη συνολική χρηματοδότηση των 25 δισ. ευρώ) για τις ανάγκες τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης έως και 15 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει διαθέσιμη μετά την πρώτη αξιολόγηση και όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου.

Γενικά οι επόμενες δόσεις του δανείου θα έρθουν κατόπιν… συνεννοήσεως με τους δανειστές και θα κατευθυνθούν στους ίδιους αποδέκτες. Η συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις το νέου Μνημονίου θα παρακολουθείται από την Κομισιόν με συνεργασία με την ΕΚΤ και μαζί με το ΔΝΤ, και για κάθε επόμενη δόση από το συνολικό δάνειο των περίπου 86 δισ. ευρώ θα απαιτείται πάντοτε ένα νέο «πακέτο» προαπαιτούμενων μέτρων.

Στέλιος Κράλογλου

Ταμείο πώλησης «ασημικών» έως τέλος Οκτωβρίου

Εως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, το εν λόγω Ταμείο θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Το αντικείμενό του θα είναι να εντοπίζει, να μεταφέρει στην κυριότητά του και να πουλάει πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων εργαλείων, περιλαμβανομένων μειοψηφικών μετοχικών κεφαλαίων. Θα μπορεί να διαχειρίζεται και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος και κατά 50% για αναπτυξιακές επενδύσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ρόλος του νέου Ταμείου θα διαφέρει από αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ, όπου τα όποια έσοδα των αποκρατικοποιήσεων πήγαιναν εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.

Eurogroup: Καρφιά και νέες απαιτήσεις από Σόιμπλε

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο παρασκήνιο της συνεδρίασης του πρόσφατου Eurogroup που ενέκρινε το νέο Μνημόνιο. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους ομολόγους του ότι η τρίτη δανειακή σύμβαση υπερψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της ελληνικής Βουλής. Πρώτος φάνηκε να… εκτιμά το γεγονός ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Είναι πολύ σημαντικό ότι ψήφισαν τη συμφωνία και η αντιπολίτευση, η Δεξιά και το Κέντρο» επεσήμανε.

Λίγο πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το ένα τρίτο της Βουλής δεν υπερψήφισε το Μνημόνιο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε εκείνο το σημείο, του απάντησε άμεσα και ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση».
Η έκπληξη του Eurogroup ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Εμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα». Πέταξε, όμως, και το… καρφί του για τον πρώην Ελληνα υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «τώρα είναι εντελώς διαφορετικό το κλίμα σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες».

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ζήτησε διάφορες λεπτομέρειες για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας, μάλιστα, τρεις φορές τον λόγο.
Τα σημεία στα οποία στάθηκε φαίνεται ότι ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η οποία ζήτησε να γίνει άμεσα, αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία είπε ότι δεν συμφωνεί να τα διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η Μέρκελ φοβάται νέες απώλειες!

Στο γερμανικό αλλά και στο ολλανδικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται την Τετάρτη η ελληνική κρίση, με την Ανγκελα Μέρκελ να συγκαλεί την Μπούντεσταγκ, προκειμένου να εγκριθεί το τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος αναμένεται να έχει απώλειες, κατά την ψήφιση του νέου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους 120 βουλευτές -την προηγούμενη φορά ήταν 60-, γεγονός που θα προκαλέσει νέους τριγμούς στο κόμμα της.

Σε διακοπές

Να σημειωθεί ότι το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε διακοπές, όμως ο πρόεδρος του σώματος Νόρμπερτ Λάμερτ απέστειλε τη σχετική πρόσκληση στους βουλευτές, καθώς προϋπόθεση αποτελούσε η έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup, η οποία δόθηκε την Παρασκευή το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση του προγράμματος είναι εκ των ων ουκ άνευ, αφού τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και οι Πράσινοι αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση στη Μπούντεσταγκ αναμένεται να αρχίσει στις 9.00 την Τετάρτη (10.00 ώρα Ελλάδας), με την κυρία Μέρκελ να καθυστερεί την αναχώρησή της για τη Βραζιλία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρεθεί στην Ιταλία, προκειμένου την Τρίτη να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι.

Τα πάνω κάτω (έως το τέλος του 2015) στο Ασφαλιστικό!

Περικοπές συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ευρύτερες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στην αγορά εργασίας, φέρνει το νέο Μνημόνιο. Δεν είναι μόνο όσα ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη και πρόκειται να ισχύσουν άμεσα, αλλά είναι και τα προαπαιτούμενα τα οποία δεσμεύτηκε η ελληνική πλευρά ότι θα θεσμοθετήσει τους επόμενους μήνες. Ας δούμε όλες τις παρεμβάσεις που πρόκειται να προκύψουν έως το τέλος του έτους:

Αμεση εφαρμογή:
Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στόχος, έως την 1η Ιανουαρίου 2022 να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

  • Αυξάνεται κατά 10% το πέναλτι για την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη.
  • Υπάγονται στο ETEA από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία (επηρεάζονται και το ΤΕΑΠΑΣΑ, το ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος).
  • Οσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα λαμβάνουν ως σύνταξη μόνο τις εισφορές που έχουν καταβάλει (οργανικό ποσό) μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος ηλικίας.
  • Επανέρχεται ο χρόνος μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους τρεις μήνες από έξι μήνες που ήταν έως τώρα.
  • Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των προτάσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Εως Οκτώβριο

  • Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, υπολογισμό των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με βάση το πραγματικό εισόδημα, έναρξη διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή άλλων ισοδύναμων μέτρων στην επικουρική ασφάλιση.
  • Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τα έσοδα καταλήγουν στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ισοδύναμα για εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ για τις συντάξεις.
  • Επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Εως Δεκέμβριο

  • Ενοποίηση όλων των επικουρικών και κύριων Ταμείων.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
  • Θεσμοθέτηση σύγχρονου πλαισίου επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας

Φοροκαταιγίδα σε τρεις δόσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τρεις δόσεις επαχθών φορολογικών μέτρων, μία άμεσα, μία τον προσεχή Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.
Αμεσα θα εφαρμοστούν τα εξής:

  • Μείωση του ακατάσχετου μισθών – συντάξεων στα 1.000 ευρώ (από 1500 ευρώ).
  • Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο φάσεις (πρώτη δόση τον Οκτώβριο του 2015 και δεύτερη τον Οκτώβριο του 2016).
  • Κατάργηση της έκπτωσης 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος από το 2016.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών στο 75% για τα εισοδήματα του 2015 και στο 100% για εκείνα του 2016.
  • Αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους υπήχθησαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μείωση του αριθμού των δόσεων κ.ά.

Ακολουθούν τον Σεπτέμβριο τα εξής:

  • Δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών που χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες.
  • Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές Αρχές η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών κάθε φορολογουμένου σε βάθος 10 ετών!

Η τρίτη δόση του Οκτωβρίου περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Aναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.
  • Kατάργηση απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων.
  • Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
  • Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τα 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
  • Καλύτερη στόχευση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο να μειωθεί στο μισό.
  • Επανεξέταση των διατάξεων της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
  • Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετατίθενται πλέον στο 2016.
{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα