Σκάνδαλο υποκλοπών στις ΗΠΑ από την NSA

Ο Σνόουντεν αποκαλύπτει ότι «συνεργαζόταν» με την μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών ATT

Δεν πάει καιρός που η γαλλική «Liberation» είχε σημειώσει -εύστοχα- ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), με το πρόσχημα της αντιτρομοκρατίας, γίνεται δίχως αναστολές το οπλισμένο χέρι της χώρας στον νέο οικονομικό πόλεμο. Και μοιάζει να επιβεβαιώνεται ολοένα και συχνότερα. Ιδίως αφότου ο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε πως η μεγάλη αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών ATT «συνεργαζόταν» με την NSA, την ίδια στιγμή που η εταιρία έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη για παραβίαση όρων του Συντάγματος που αφορούν την παρακολούθηση ιδιωτικών συνομιλιών μέσα από «μη εξουσιοδοτημένες έρευνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν, προκύπτει ότι η ATT έδινε στην NSA στοιχεία που αντλούσε από κατασκοπία επικοινωνιών. Για την ακρίβεια, της παρείχε πρόσβαση σε δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ανταλλάχθηκαν στο αμερικανικό έδαφος, μεταξύ των οποίων και τα e-mails που λαμβάνονταν και στέλνονταν από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οπως σημειώνουν οι «New York Times» και ο ερευνητικός ιστότοπος ProPublica, που συνεχίζουν να αποκωδικοποιούν τα δεδομένα, η ATT παρουσιάζεται ως μια εταιρία «εξαιρετικά συνεργάσιμη», η οποία έδειξε μάλιστα «μεγάλη θέληση να συνεργαστεί». Βάσει των ντοκουμέντων η ATT άρχισε το 2011 να παρέχει καθημερινά στην NSA περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο στοιχεία από κινητά τηλέφωνα, με σαφή στόχο να εξασφαλιστεί μια «επιχειρησιακή» ροή «πριν από τη 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την NSA συνεργάστηκαν επίσης οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών Verizon και MCI – η οποία εξαγοράστηκε από τη Verizon το 2006.

Η «γαλλική ριβιέρα» 

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις προ δύο μηνών η «Liberation» σε συνεργασία με τον ιστότοπο mediapart είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας την περίφημη «άλλη μπίζνα της NSA». Συγκεκριμένα, τα γαλλικά μέσα είχαν αποκαλύψει ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επιδιδόταν για χρόνια σε «μαζική οικονομική κατασκοπία» σε βάρος της Γαλλίας. Εκτός από τους τρεις Γάλλους προέδρους Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, η NSA κατασκόπευε Γάλλους υπουργούς Οικονομικών, ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους, διπλωμάτες και «περίπου 100» μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων όσες είναι στον χρηματιστηριακό δείκτη των Παρισίων CAC40.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα