Για διδακτορικό στη Βουλγαρία λόγω της κρίσης

Πολυπληθέστερη ομάδα φοιτητών στη γειτονική χώρα οι Ελληνες εξαιτίας της πολύ πιο φθηνής ζωής

Πόλο έλξης αποτελεί για τους Ελληνες φοιτητές η Βουλγαρία, κυρίως λόγω της φτηνής ζωής, καθώς πλέον οι ελληνικές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους σπουδές σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία, που μέχρι πρότινος ήταν πρώτες στις προτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η στατιστική Αρχή της γειτονικής χώρας, οι διδακτορικοί φοιτητές από την Ελλάδα συνιστούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων φοιτητών (19,7%), ενώ ακολουθούν οι Τούρκοι (19,4%).

Ταυτόχρονα, προκύπτει ότι οι Ελληνες μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές στη Βουλγαρία αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα (25,6%) επί του συνόλου των ξένων φοιτητών, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία (28,4%).

Αυξηση

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στον αριθμό των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τη Βουλγαρία για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Ειδικότερα, το 2010-2011 σπούδαζαν στη Βουλγαρία 1.300 Ελληνες, ενώ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους 2.900, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας συνδέεται με την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της στατιστικής Αρχής της γειτονικής χώρας, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φοιτητών (εγχώριων και ξένων) καταλαμβάνουν οι σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (22,6%). Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκεται το γνωστικό αντικείμενο της Μηχανολογίας (15,1%) και οι Κοινωνικές Επιστήμες (12,3%) αντίστοιχα. Οι σπουδές στην Υγεία (Ιατρική, Οδοντιατρική κ.λπ.) και οι νομικές σπουδές δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους σπουδαστές στη Βουλγαρία, όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι χάνουν έδαφος σε σχέση με άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Εύη Πανταζοπούλου
[email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα