Εικαστικοί εξυμνούν τον Καποδίστρια

Εκθεση στην Αίγινα επιχειρεί να «φωτίσει» τον βίο και το έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας

Στην Αίγινα, τα ίχνη του είναι διάσπαρτα. Το Ορφανοτροφείο του νησιού, το Κυβερνείο, αλλά και το Εϋνάρδειο «κουβαλούν» πάνω τους τη σφραγίδα του πρώτου kυβερνήτη της Ελλάδος. Το στασίδι του, άλλωστε, στον μητροπολιτικό ναό του νησιού, παραμένει από τους ντόπιους αμετακίνητο και ανέγγιχτο, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης σε εκείνον.

Αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια είναι μια νέα έκθεση, που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, μια παρουσίαση που φιλοδοξεί να «φωτίσει» τον βίο αλλά και το έργο του pρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο τίτλος της ομαδικής εικαστικής έκθεσης είναι «Η περίπτωση Καποδίστρια» και εντάσσεται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος «Fistiki Fest 2015», που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού.

Μορφές από τον περίγυρό του

Βέβαια, οι ζωγραφικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στο κοινό δεν αρκούνται στο να σκιαγραφήσουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Καποδίστρια, αφού μέσα από τον καμβά «ξεπηδούν» οικείες μορφές από τον περίγυρό του αλλά και εικόνες από τόπους που διέσχισε και στους οποίους άφησε το διακριτό αποτύπωμά του.

Ανάμεσα στους δημιουργούς που συμμετέχουν με έργα τους στην ομαδική έκθεση είναι οι Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Γιάννης Μπεκιάρης, Γεύσω Παπαδάκη, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Στέλιος Πετρουλάκης, Αθηνά Χατζή, Μαρίνα Στελλάτου, καθώς και πολλοί ακόμα.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος κατά τη μεταβατική περίοδο της χώρας και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδος, έφτασε τον Ιανουάριο του 1828, όπου και παρέμεινε για 22 μήνες, προτού η έδρα του ελληνικού κράτους μεταφερθεί στο Ναύπλιο. Στο διάστημα αυτό, ο κυβερνήτης κατάφερε να προωθήσει πολιτικές και συνταγματικές πρωτοβουλίες, αλλά και να εφαρμόσει την οικονομική και στρατιωτική πολιτική του. Στο νησί, μεταξύ άλλων, είχε ιδρύσει ένα πρότυπο Ορφανοτροφείο για τα 500 ορφανά του Αγώνα, αλλά και το Κεντρικό Σχολείο του νησιού (το οποίο σήμερα είναι γνωστό και ως Εϋνάρδειο).
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Ιρις Κρητικού, ενώ η παρουσίαση σύντομα αναμένεται να μεταφερθεί και στο Ναύπλιο, με τη συμμετοχή περισσότερων καλλιτεχνών από την Αθήνα.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια» θα φιλοξενείται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Υδρας έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα