Ποιοι θα πληρώνουν τον φόρο πολυτελείας

Οι χρήστες (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) των ακριβών ακινήτων, πολυτελών Ι.Χ., δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) και σκαφών αναψυχής θα κληθούν να πληρώσουν τον ειδικό ετήσιο φόρο πολυτελείας που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αυτό προβλέπουν τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν τον φόρο και όσοι χρησιμοποιούν πολυτελή Ι.Χ. και ακριβά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται οι ίδιοι ή έχουν αποκτηθεί με τη μέθοδο της χρονομεριστικής μίσθωσης (leasing).

 

Ειδικότερα, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο, η έκτακτη εισφορά στα στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης δεν θα είναι τελικά έκτακτη εισφορά, αλλά ετήσιος φόρος. Πώς θα γίνει αυτό; Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, χιλιάδες φορολογούμενοι δηλώνουν κάθε χρόνο στη φορολογική τους δήλωση στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης, όπως είναι τα πολυτελή Ι.Χ. υψηλού κυβισμού και τα ακίνητα σε ακριβές περιοχές της χώρας.

 

Για τα περισσότερα από αυτά προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο όμως δεν οδηγεί στην πληρωμή επιπλέον φόρου διότι το εισόδημα που δηλώνεται καλύπτει το τεκμήριο. Για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου και να βάλουν τελικά το χέρι στην τσέπη όσοι πραγματικά έχουν υψηλά εισοδήματα και φοροδοτική ικανότητα θα επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος στη χρήση αυτών των πολυτελών στοιχείων διαβίωσης. Ο φόρος, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα κυμαίνεται από 500 έως 5.000 ευρώ για κάθε στοιχείο πολυτελούς διαβίωσης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.

 

 

Ειδικότερα, πρόκειται να επιβληθεί ετήσιος φόρος:

 

  • Στους χρήστες (κατόχους ή ενοικιαστές) πολυτελών κατοικιών. Ο φόρος μελετάται να επιβληθεί σε ακίνητα επιφάνειας άνω των 80 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ. Ο φόρος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου.
  • Στους χρήστες ακινήτων που διαθέτουν πισίνα. Ο φόρος μελετάται να επιβληθεί σε πισίνες επιφάνειας άνω των 20 τετραγωνικών μέτρων. Οι πισίνες μεγάλης επιφάνειας που έχουν καταγραφεί δεν ξεπερνούν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τις 8.000 και τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντικά.
  • Στους κατόχους ή χρήστες (μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης) Ι.Χ. υψηλού κυβισμού. Η αρχική πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να φορολογηθούν τα οχήματα κυβισμού άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το συγκεκριμένο όριο να κατέβει στα 2.500 ή και 2.000 κυβ. εκατοστά.
  • Στους κατόχους ή χρήστες σκαφών αναψυχής μήκους από ένα όριο και πάνω. Θεωρείται δεδομένο ότι σκάφη μήκους κάτω των 10 μέτρων δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο

 

 

Σπύρος Δημητρέλης

Ετικέτες: