Οι επιστροφές φόρων πάνε στον… ΕΝΦΙΑ

O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (που ακόμα δεν έχει αρχίσει να επιβάλλεται) «καταπίνει» τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι και ιδιοκτήτες ακίνητων. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) εκταμιεύει τα ποσά με το… σταγονόμετρο, καθώς περιμένει να κάνει συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε ότι 1.089.769 φορολογούμενοι (δηλαδή, δύο στους 10 πολίτες που υπέβαλαν φορολογική δήλωση) δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος ύψους 333.847 868 ευρώ! Ομως, η ΓΓΔΕ σχεδιάζει, σε πρώτη φάση, να εκταμιεύσει μόνο 30.000.000 ευρώ, για όσες δηλώσεις είχαν υποβληθεί έως την 20ή Ιουνίου 2015. Το στοιχείο αυτό ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι στο υπουργείο Οικονομικών «παγώνουν» τις επιστροφές έως την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (μέσα στον μήνα), προκειμένου να συμψηφιστούν τα δύο ποσά.

Επιβάρυνση

Χθες, εξάλλου, εξέπνευσε η προθεσμία που είχε παρασχεθεί από τη ΓΓΔΕ για την εκπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2014 χωρίς πρόστιμα 100-500 ευρώ που προβλέπει ο νόμος.

Η μοναδική επιβάρυνση για τις δηλώσεις που επιβλήθηκαν στο χρονικό διάστημα 1-4 Σεπτεμβρίου είναι ότι όσοι πληρώνουν φόρο θα επιβαρυνθούν και με προσαύξηση 0,73% επί του χρεωστικού ποσού του εκκαθαριστικού. Σε όσες δηλώσεις υποβληθούν εκπρόθεσμα από σήμερα και μετά θα επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 έως 500 ευρώ και η προσαύξηση φόρου 0,73%

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι που έλαβαν ή θα έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν θα έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τα συνολικά ποσά των οφειλών που θα έχουν προκύψει από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση των οφειλών αυτών.

Εως το τέλος Νοεμβρίου, εξάλλου, όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει και την τρίτη δόση των οφειλών που αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά τους.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα