Συρία: Η Δύση τρέμει ρωσική επέμβαση

Διπλωματικός πυρετός Ουάσινγκτον – Μόσχας, ενώ ο Πούτιν επιβεβαιώνει έμμεσα τις στρατιωτικές κινήσεις! Μερίδιο θέλει η Γαλλία

Τον προβληματισμό και την ανησυχία της Δύσης -και ιδιαίτερα των ΗΠΑ- προκαλούν πλέον οι συνεχιζόμενες αναφορές περί ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στο συριακό έδαφος, την ώρα που η προσφυγική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά τις αναφορές για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία, που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώθηκαν από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, για να του εκφράσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι, εάν οι σχετικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι ενέργειες αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύρραξης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν για τη συνεργασία της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, με στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση. Η Μόσχα υποστηρίζει την παραμονή του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία και την ιδέα συγκρότησης διευρυμένου συνασπισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν η Τουρκία, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και ο τακτικός συριακός στρατός κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούσε και η αναφορά δημοσιεύματος της εφημερίδας «Le Monde» στο ενδεχόμενο συμμετοχής και της Γαλλίας στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επικαλούμενη υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι εξετάζεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ θα παραχωρήσει σήμερα Δευτέρα συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Φρικαλεότητες
Την ίδια ώρα οι μάχες με τους τζιχανιστές συνεχίζονται, το ίδιο και οι φρικαλεότητες. Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια δημοσιογράφο και τον πατέρα της στη Μοσούλη του Ιράκ, όπως μετέδωσε το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την ιρακινή αστυνομία. Η δημοσιογράφος, η οποία εργαζόταν σε μια εφημερίδα στη Νινευή, και ο πατέρας της τουφεκίστηκαν, ενώ είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές τον Φεβρουάριο.

Στο Ισλαμικό Κράτος, όμως, φαίνεται ότι σκοτώνονται και… μεταξύ τους. Τουλάχιστον 112 τζιχαντιστές, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και οπλαρχηγοί, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα και θανατώθηκαν από το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος, ύστερα από αποτυχημένη συνωμοσία τους να ανατρέψουν τον ηγέτη της οργάνωσης-«χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Απελευθέρωσαν 15 χριστιανούς ομήρους, αλλά όχι ιερέα

Οι τζιχαντιστές άφησαν ελεύθερους 15 χριστιανούς που κρατούνταν όμηροι μετά την καταβολή ειδικού φόρου στο Ισλαμικό Κράτος. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Ασσυριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διευκρίνισε ότι οι άνδρες που απελευθερώθηκαν έφτασαν στη Φαϊρούζα. Στις αρχές Αυγούστου τουλάχιστον 230 άμαχοι, μεταξύ τους και δεκάδες χριστιανοί, απήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος στο χωριό Καριατάιν. Σε αυτούς που απελευθερώθηκαν δεν βρισκόταν ο ιερέας Ζακ Μουράντ, ένας Ασσύριος χριστιανός, ο οποίος απήχθη τον Μάιο από το μοναστήρι Αλ Καριατάιν. Οι 15 χριστιανοί απελευθερώθηκαν, αφού υπεγράφη μια συμφωνία ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους χριστιανούς του χωριού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα