Παιχνίδια με τη «λίστα Λαγκάρντ» (και) στην Κύπρο

Παιχνίδια με τη «λίστα Λαγκάρντ» παίζονται και στην Κύπρο, στο όνομα της... φορολογικής εξυγίανσης, με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να επιβεβαιώνει ότι οι φορολογικές Αρχές «φυλλομετρούν» καταθέσεις κυπριακών φυσικών και νομικών προσώπων στην τράπεζα HSBC, στην Ελβετία. Μάλιστα, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι σκόπιμα δεν ζήτησε να λάβει και δεν έχει δει τον κατάλογο, «λόγω της πολιτικής ευαισθησίας που, είμαι βέβαιος, όλοι κατανοείτε», όπως είπε!

Είναι σαν να παραδέχεται ότι και μόνο «μια ματιά» στη λίστα έχει πολιτικό κόστος! Και την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι «ο κατάλογος δόθηκε με συγκεκριμένους όρους, που προβλέπονται σε ευρωπαϊκές οδηγίες (σ.σ.: και φυσικά δεν απαγορεύουν στον ΥΠΟΙΚ κάθε χώρας να τον δει), από τις γαλλικές στις κυπριακές φορολογικές Αρχές» και ότι οι πληροφορίες «θα τύχουν διαχείρισης από αυτούς που διά νόμου έχουν την ευθύνη και δεν είναι ζήτημα, είτε για μένα είτε για οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο, να εξετάσει, να δει ή να δώσει πληροφόρηση».

Ακολούθως όσον αφορά τη διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό, δήλωσε ότι «δεν είναι παράνομη πράξη και ούτε η συμπερίληψη κάποιου ονόματος στον συγκεκριμένο κατάλογο αυτομάτως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει φοροδιαφύγει», καθώς ο έλεγχος θα δείξει αν οι καταθέσεις έχουν προέλθει από εισόδημα δηλωμένο-φορολογημένο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα...
Σημειώνεται ότι στην ελληνική «λίστα Λαγκάρντ» έχουν εντοπισθεί 1.343 εγγραφές κυπριακής «ταυτότητας».

Ν. Σταυρουλάκης

Ετικέτες: