Η μοιρασιά της εις βάρος της Ελλάδας

Πώς ο Γιούνκερ ανακατανέμει 160.000 μετανάστες στις χώρες-μέλη! «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω…» δήλωσε

Την ώρα που η Ελλάδα αλλά και χώρες όπως η Ιταλία αλλά και η Ουγγαρία συνεχίζουν να χτυπιούνται αλύπητα από τα προσφυγικά κύματα, το όψιμο ενδιαφέρον της Ενωμένης (;) Ευρώπης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης εκφράστηκε χθες σε αριθμούς από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιούνκερ κάλεσε τις χώρες-μέλη να προβούν άμεσα στη θέσπιση υποχρεωτικού σχήματος ανακατανομής 160.000 προσφύγων σε όλη την Ε.Ε. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, σήμερα στη φτωχή Ελλάδα των Μνημονίων και της ύφεσης βρίσκονται 66.400 πρόσφυγες – πολύ περισσότεροι δηλαδή από όσους βρίσκονται σε Ιταλία (39.600) και Ουγγαρία (54.000)!

Το δράμα του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου στη Συρία αλλά και οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την οποία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιχειρούν να μετατρέψουν σε τσιφλίκι τους, ήδη έχουν γεννήσει έναν πληθυσμό προσφύγων που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 4.000.000 ψυχές, οι οποίες περιμένουν στα τουρκικά παράλια για να βαδίσουν με τη σειρά τους στα επικίνδυνα μονοπάτια της μετανάστευσης περνώντας πρώτα από την Ελλάδα! Ο κατά τον Γιούνκερ λοιπόν αριθμός των 66.400 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος, αν σκεφθεί κανείς ότι καθημερινά καταφθάνουν στα νησιά μας εκατοντάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες-θύματα του πολέμου και των Τούρκων δουλεμπόρων.

Την ίδια στιγμή εύλογα γεννιούνται απορίες γιατί είναι τόσο (προκλητικά) μικρότερος ο αριθμός των προσφύγων που θα πρέπει με βάση την ποσόστωση να αναλάβει να φιλοξενήσει η πάμπλουτη Γερμανία! Παράλληλα ήδη και η Βρετανία έχει εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά, με τον Ντέιβιντ Κάμερον ειδικά να δηλώνει ότι «το προσφυγικό δεν λύνεται με ποσοστώσεις».

Δεν αρκούσε
Η φράση που χρησιμοποίησε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές», μπορεί να ενεργοποίησε τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά μερίδας Ευρωπαίων, δεν αρκούσε όμως επί της ουσίας για να διαμοιραστεί δίκαια η ευθύνη – αν και τόνισε ότι «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους». Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση.

Ξεκλειδώνουν άμεσα τα κονδύλια λέει ο Δ. Αβραμόπουλος!

«Ξεπαγώνουν» άμεσα τα κονδύλια για την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας, όπως διαβεβαίωσε ο Ελληνας επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύσταση της επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων για τους πρόσφυγες, ενώ ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο πακέτο μέτρων για το Μεταναστευτικό, που θα δώσει ανάσα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποδέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων από τη Συρία.

«Επισπεύδεται»

«Η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση που θα ξεκινήσει άμεσα. Επισπεύδεται επίσης η λειτουργία του hotspot στον Πειραιά, από όπου θα μπορούν να μετακινούνται με ταχύτητα οι εμπειρογνώμονες προς τα νησιά, που είναι οι βασικές πύλες εισόδου και όπου εγκαθίστανται χώροι υποδοχής» τόνισε ο Ελληνας επίτροπος, που χαρακτήρισε το Μεταναστευτικό τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα σημαντικό και πρωτόγνωρο. Αναλάβαμε δεσμεύσεις και σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη δουλειά της και κατάθεσε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Εναπόκειται πλέον στα κράτη-μέλη να την εφαρμόσουν» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Κυρία Τασία: Πλούτισαν τα νησιά!

Σε μια απίθανη δήλωση προέβη η τέως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μετά την αμίμητη τοποθέτησή της περί «λιασίματος» των ταλαίπωρων μεταναστών στην Αθήνα, η τέως υπουργός «ξαναχτύπησε», υποστηρίζοντας (στο thepressproject.gr), ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν θα πρέπει να γκρινιάζουν, γιατί «πλούτισαν» (!) από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. «Πλούτισαν τα νησιά από τους πρόσφυγες. Οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο, έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους» είπε η (αμετανόητη) τέως υπουργός, προκαλώντας αντιδράσεις.

Μαροκινοί λήστεψαν νεαρό Σύρο

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν δύο αλλοδαποί από το Μαρόκο, οι οποίοι λήστεψαν, χθες τα μεσάνυχτα στη Μυτιλήνη, έναν 19χρονο Σύρο πρόσφυγα. Εις βάρος των δύο δραστών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ληστεία, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
Οπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, οι δύο Μαροκινοί, ηλικίας 21 και 20 ετών, πλησίασαν τον 19χρονο, την ώρα που περπατούσε σε κεντρικό δρόμο, στο κέντρο της Μυτιλήνης, και τον απείλησαν με μικρό μαχαίρι, αποσπώντας του 800 ευρώ. Ο Σύρος κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία ξεκίνησε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
Λίγες ώρες μετά το συμβάν, οι Μαροκινοί συνελήφθησαν, έχοντας στην κατοχή τους το μαχαίρι που χρησιμοποίησαν στη ληστεία, καθώς και ένα μέρος των χρημάτων. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα, αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης.

Περίπου 10.000 πρόσφυγες (!) έφυγαν από τη Μυτιλήνη που πήρε ανάσα

Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στη Μυτιλήνη, καθώς οι διαδικασίες καταγραφής των προσφύγων προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Terra Jet» και «Blue Star Patmos» μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους στον Πειραιά. Από το βράδυ της Δευτέρας ως χθες καταγράφηκαν συνολικά 17.500 άτομα (ανάμεσά τους 3.500 παιδιά), ενώ έφυγαν από το νησί περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες. Το Λιμενικό προχώρησε το τελευταίο 24ωρο στη διάσωση 364 ατόμων στο Αιγαίο, ενώ οι περισσότεροι από τους 4.225 πρόσφυγες που έφθασαν χθες στον Πειραιά κατευθύνθηκαν στον καταυλισμό του Ελαιώνα, που έχει φιλοξενήσει ως τώρα περίπου 3.000 ανθρώπους.

Τα προβλήματα πάντως στα νησιά παραμένουν, καθώς στο λιμάνι και στις κεντρικές πλατείες της Μυτιλήνης βρίσκονται ακόμα χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας. Κάποιοι από αυτούς «πρωταγωνιστούν» και στο βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, με πρόσφυγες να φωνάζουν ρυθμικά «Ευχαριστώ» (στα ελληνικά) προς τους κατοίκους της Λέσβου για τη βοήθειά τους.
Φορείς και επιχειρηματίες του νησιού απευθύνουν νέα έκκληση για τα βουνά από σκουπίδια, σωσίβια και σκισμένες βάρκες που έχουν σχηματιστεί σε δρόμους και παραλίες, ενώ κόντρα για τα σκουπίδια ξέσπασε και στην Κω, με καταστηματάρχες να κατηγορούν τον δήμο ότι «δεν καθαρίζει τους χώρους στους οποίους συγκεντρώνονται οι μετανάστες». Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης ζητάει φοροαπαλλαγές και «πάγωμα» κατασχέσεων για τις επιχειρήσεις του νησιού.

Εκστρατεία ποντιακών σωματείων

Μαθήματα ανθρωπιάς και πολιτισμού παραδίδουν ποντιακοί σύλλογοι και φορείς, που ξεκινούν εκστρατεία για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ένδυσης και φαρμάκων για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Τα τρόφιμα που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες πρέπει να είναι μακράς διάρκειας (π.χ. γάλατα, κονσέρβες, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, σοκολάτες, ξηροί καρποί, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, μακαρόνια, όσπρια και εμφιαλωμένα νερά). Επίσης, οι σύλλογοι θα δέχονται είδη προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, μωρομάντιλα, πάνες, αλλά και είδη ένδυσης, όπως παπούτσια, κάλτσες, εσώρουχα και καπέλα (κυρίως για παιδιά). Την πρωτοβουλία αναλαμβάνουν το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, ο Φάρος Ποντίων, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η Αμισός». Οι σύλλογοι θα ενημερώσουν το κοινό για τους χώρους συλλογής και αποθήκευσης των προϊόντων καθώς και για τις ώρες λειτουργίας τους.

Η Μέρκελ για την ανοχή των τουρκικών αρχών

Και ξαφνικά η Ανγκελα Μέρκελ ξύπνησε! Η Γερμανίδα καγκελάριος συνειδητοποίησε με… χρονοκαθυστέρηση ότι πρωταρχικό ρόλο στη σημερινή προσφυγική κρίση και την τραγική κατάληξη χιλιάδων προσφύγων παίζει η ανοχή των τουρκικών Αρχών στις συμμορίες διακινητών που δρουν στα τουρκικά παράλια. «Πρέπει να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά και την κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες διακινητών» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ίδια είπε ότι είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. «Πρέπει να βρούμε μια λογική συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Διότι δεν γίνεται έτσι, π.χ. η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι συμμορίες διακινητών αποτελούν το αποφασιστικό στοιχείο σε μια περιοχή όπου αυτές οι δύο χώρες έχουν τα σύνορά τους πρέπει να αλλάξει» τόνισε. Τη διάθεση- δέσμευση να παραμείνει ανοιχτή η Ευρώπη στους πρόσφυγες εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε πως το «παιχνίδια επίρριψης ευθυνών πρέπει να σταματήσει».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα