Μετανάστες: Βουλιάζει και ο Πειραιάς

Κάθε μέρα «ξεφορτώνουν» και νέες φουρνιές και τα τρία καράβια

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται στη Λέσβο η καταγραφή των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών, που αποχωρούν κατά χιλιάδες από το νησί με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Tera Jet» και «Blue Star Patmos». Χθες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά 4.487 άτομα που είχαν βρει καταφύγιο σε γήπεδα, κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Μυτιλήνης, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν στον Πειραιά νέες «φουρνιές» προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια ώρα εξακολουθούν να φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας δεκάδες βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας, με το Λιμενικό να εντοπίζει το τελευταίο εικοσιτετράωρο άλλους 235 πρόσφυγες σε πέντε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, στα ανοιχτά της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου.

«Πόλεμος»

Στο μεταξύ, στην Κω μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ του δήμου και επιχειρηματιών του νησιού για τα σκουπίδια, με τη δημοτική Αρχή να περνάει στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Στο κέντρο της πόλης γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων τρεις φορές την ημέρα, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες πλένονται δύο φορές» απάντησε ο αντιδήμαρχος Κω Δαυίδ Γερασκλής στους καταστηματάρχες που κατηγορούν τον δήμο ότι δεν καθαρίζει τους χώρους, στους οποίους συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η σέλφι της Μέρκελ με Σύρο πρόσφυγα

Πόντους δημοτικότητας παίρνει η Ανγκελα Μέρκελ, χρησιμοποιώντας έξυπνα την προσφυγική κρίση που ήρθε ως μάννα εξ ουρανού, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας έχει συνδέσει το όνομά της με τη λιτότητα και τα επώδυνα μέτρα που έχει επιβάλει στους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου.

Η Μέρκελ έδειξε το… καλό της πρόσωπο σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βερολίνο. Μόλις οι πρόσφυγες την αντίκρισαν, έσπευσαν να την υποδεχτούν και μάλιστα της ζήτησαν να βγάλουν μαζί της μια σέλφι με τα νέας τεχνολογίας κινητά τους τηλέφωνα. Αλλωστε, αυτοί που μπαίνουν στη Γερμανία είναι σχεδόν αποκλειστικά Σύροι, οι οποίοι είδαν τη ζωή τους να διαλύεται και τώρα θα δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί στα γερμανικά εργοστάσια.

Φράχτη υψώνουν τα Σκόπια

Αλλοι ξηλώνουν… και άλλοι υψώνουν φράκτες. Κατακερματισμένη ως συνήθως η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει μάταια, με μια ενιαία στάση, την προσφυγική κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια εμπόδια υψώνει όχι μόνο η Ουγγαρία αλλά και η ΠΓΔΜ, που εμφανίζεται έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουδαπέστης κατασκευάζοντας φράχτη στον Νότο. Μια τέτοια κίνηση θα έχει ως συνέπεια να εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες, που θέλουν να προωθηθούν προς τον Βορρά, στην Ελλάδα και θα έχει, βέβαια, ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας.

Τα σχέδια

Την αποκάλυψη των σχεδίων των Σκοπίων έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι. Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό «Figyelo», ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα χρειαστεί πιθανόν «κάποιου είδους φυσική άμυνα», αν και αυτό, όπως είπε, δεν θα ήταν μακροπρόθεσμη λύση. «Ομως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μάς ζητάει να κάνουμε, θα το χρειαστούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο».

Τον στρατό κινητοποιεί η Ουγγαρία

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Ουγγαρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, εξετάζει η κυβέρνηση Ορμπαν. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιάνος Λάζαρ, το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο Λάζαρ είπε, μάλιστα, ότι η Σερβία και η Ελλάδα είναι ασφαλείς χώρες για να μείνουν οι πρόσφυγες, κατά συνέπεια «διαφορετικοί κανόνες του παιχνιδιού θα ισχύσουν τις επόμενες εβδομάδες». Ηδη είναι σε εξέλιξη γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για τη «φύλαξη των νότιων συνόρων». Υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας, αναζητώντας τρόπο να φτάσουν στη Γερμανία. Η ουγγρική κυβέρνηση, παρά τις αποδοκιμασίες από την Κομισιόν αλλά και το Βερολίνο, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά με το σχέδιο ανέγερσης φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, ο οποίος θα είναι έτοιμος έως τα μέσα Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα