Τελική ευθεία για Συγγρού και Κουμουνδούρου

Ο στόχος Τσίπρα και Μεϊμαράκη είναι να σπάσουν τα στεγανά των κομμάτων τους και να κερδίσουν αναποφάσιστους, αλλά και πρώην ψηφοφόρους τους. Ωρα με την ώρα μελετούν τις δημοσκοπήσεις

Από τους
Μαρίνα Μάνη,
Φίλιππο Πανταζή

O Αλέξης Τσίπρας κερδίζει ψηφοφόρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι τον «όλον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κερδίζει την «όλη Ν.Δ.», αλλά όχι (κρίσιμο τμήμα) εκτός αυτής. Οποιος καταφέρει να σπάσει τα στεγανά θα είναι ο νικητής.
Η εκτίμηση ανήκει σε έμπειρο δημοσκόπο-αναλυτή, που παρακολουθεί σε… ωριαία βάση τη συμπεριφορά των αναποφάσιστων και δείχνει πώς θα ξετυλιχθεί η στρατηγική του «πολέμου των επτά ημερών», η οποία θα κρίνει την τελική μάχη της Κυριακής.

ΣΥΡΙΖΑ
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι «έχει λαμβάνειν», επειδή η συσπείρωση των ψηφοφόρων του (σε σχέση με το 36% του Ιανουαρίου) παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και μόλις που ξεπερνά το 50%. Πρακτικά, όμως, η διάσπαση δεν επιτρέπει συνήθεις αναγωγές, αφού ένα σημαντικό τμήμα μετακινήθηκε οριστικά σε άλλα αριστερά σχήματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ και, φυσικά, στη νεοσύστατη ΛΑΕ).

Παρά ταύτα, η Κουμουνδούρου θα δώσει τη μάχη γι’ αυτό το 10%-13% των αναποφάσιστων πρώην ψηφοφόρων της, ώστε να ξαναγίνουν… νυν.
Πλησιάζοντας στο εκλογικό φίνις, ο κ. Τσίπρας θα βγάλει «λίγα και καλά» όπλα από τη φαρέτρα:

  • Ποιος θα διαπραγματευτεί τα ανοικτά σημεία της συμφωνίας: Ηδη προβάλλει το δίλημμα, κεντράροντας στα σημεία που «καίνε» μεγάλο τμήμα πολιτών, όπως «κόκκινα» δάνεια και εργασιακές σχέσεις. Σ’ αυτό το τελευταίο, λένε οι επιτελείς, οφείλεται και το προβάδισμα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «δεξαμενή» των ιδιωτικών υπαλλήλων, καθώς η προβολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κλαδικών συμβάσεων ή (μη) ομαδικών απολύσεων είναι πολύμηνη και επίμονη, «σε αντίθεση με τη σιωπή που προτιμά επ’ αυτών ο Μεϊμαράκης».
  • Ποιος θα εφαρμόσει τη συμφωνία: Στις φράσεις «με κυβέρνηση Αριστεράς δεν θα χάσει κανένας πολίτης το σπίτι του» και «οι απολύσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο είναι παρελθόν» κρύβεται η ουσία του διλήμματος.
  • «Αριστερό» συναίσθημα: Παρότι οι ενδείξεις είναι ακόμη αχνές, εκτιμούν ότι ένα τμήμα παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων αντιδρά στην «αριστερή παρένθεση», μη θέλοντας να δικαιώσει τους αντιπάλους (κυρίως τη Ν.Δ.) που ήδη τη χλευάζουν.
  • Δεύτερη ευκαιρία: Ο κ. Τσίπρας ζητά δημοσίως να του δοθεί «πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσω και να με κρίνετε», επειδή το προηγούμενο εξάμηνο αναλώθηκε στη «σκληρή, αιματηρή διαπραγμάτευση».

Αυτός ο στόχος θα τονωθεί από την αποτροπή της «ομηρίας» του κ. Τσίπρα από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βγει μεν πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τόσο μικρή πλειοψηφία που θα εξαρτάται από τους συμμάχους, «κυρίως στα θέματα που αφορούν τη διαπλοκή»…

Νέα Δημοκρατία

Στη Συγγρού δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες οι πολίτες θα σταθμίσουν τα δεδομένα, θα συγκρίνουν τους δύο μονομάχους και θα καταλήξουν «στη σοβαρότητα, στο σχέδιο, στην αξιοπιστία και τη συνέπεια» της Ν.Δ.
Στόχος του κ. Μεϊμαράκη τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες της προεκλογικής περιόδου είναι να απευθυνθεί κυρίως στις αναποφάσιστες γυναίκες και στους πρώην κεντρογενείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες που -όπως λένε στη Συγγρού- ίσως καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Παράλληλα, θα επιμείνει να ξορκίζει το ενδεχόμενο μιας νέας ψήφου «τιμωρίας» αλλά και της αποχής, ενώ θα προσπαθήσει να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τις μόνιμες εκλογές, την αστάθεια και την αβεβαιότητα, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που «εγγυάται τη σταθερότητα του τόπου».
O Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δώσει έμφαση στην ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξορκίζει τη σύμπραξη με τα περισσότερα κόμματα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμενόταν να δώσει χθες από τη ΔΕΘ το στίγμα της κυβερνητικής πρότασης του κόμματός του, στην οποία θα επιμείνει έως την ύστατη ώρα, και συγκεκριμένα:

  • στην ανάγκη αποκατάστασης της χαμένης εμπιστοσύνης στην οικονομία και τη χώρα,
  • στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και την οριστική λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους,
  • στην ανάγκη μεγάλων αλλαγών, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων,
  • στην αναμόρφωση του κράτους, με έμφαση στον επιτελικό και ρυθμιστικό ρόλο του,
  • στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα συνεχίσει όλη την εβδομάδα τις περιοδείες στη χώρα, την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει στις γυναίκες της Ν.Δ. σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Θέλουν «ίδια»  debate με «ίδια» συνταγή!

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων κάηκαν στον… χυλό του πρώτου debate και… φυσούν το γιαούρτι για να πετύχει το αυριανό μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη. Κουμουνδούρου και Συγγρού συμφώνησαν στην ανάγκη να είναι πιο «ζωντανό», για να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού, αν και οι «εξεταστές» θα είναι πάλι έξι εκπρόσωποι των (ίδιων) τηλεοπτικών σταθμών.

Οι συνεργάτες τους συμφώνησαν, προς το παρόν, σε δύο στοιχεία: να μπορούν και οι δύο αρχηγοί να απαντούν στην ίδια ερώτηση (στο debate των «επτά» αυτό δεν ίσχυε) και να έχει το δικαίωμα ο ένας να παρεμβαίνει στα λεγόμενα του άλλου. Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, συζητείται να γίνει με… ποδοσφαιρικούς όρους, δηλαδή να σηκώνει «κάρτα» ο αρχηγός που θέλει να παρέμβει για να του δώσει τον λόγο ο δημοσιογράφος – συντονιστής…
Κατά τις πληροφορίες, η Συγγρού αρχικά ζήτησε να είναι όρθιοι οι συμμετέχοντες, ποντάροντας στην… υψομετρική διαφορά υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο η δίωρη διάρκεια της τηλεμαχίας (10-12 μ.μ.) οδηγεί στην «καθιστή» εκδοχή. Η Ν.Δ., μάλιστα, δήλωσε ότι συμμετέχει στη διαδικασία «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Σε αντίθεση με το debate των «επτά», όπου οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης προσήλθαν με γνώμονα να αποφύγουν την «γκάφα», γνωρίζοντας ότι τις εντυπώσεις θα τις έκλεβαν οι «μικροί», η αγωνία τους για το αυριανό είναι έκδηλη. Γι’ αυτό, το περιεχόμενο των απαντήσεων, η εκφορά του λόγου και η «σκηνική παρουσία» θα περάσουν από πολλά φροντιστηριακά κύματα έως αύριο το βράδυ…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα