Κύμα αποκαλύψεων στην «κατάθεση του Φαλτσιανί»!

Με κινήσεις λογαριασμών (πολιτικών;) και σκοτεινών offshore.Η ανάκριση στην ελληνική πρεσβεία των Παρισίων για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Τη λύση του «γόρδιου δεσμού», η οποία κρύβεται πίσω από ένα δαιδαλώδες πλέγμα υπεράκτιων εταιριών και τραπεζικών λογαριασμών, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε… πολιτικά -πρώτης γραμμής- πρόσωπα, ψάχνει -πλέον- η Δικαιοσύνη, μετά την κατάθεση-φωτιά του «mister λίστα Λαγκάρντ» Ερβέ Φαλτσιανί σε τέσσερις Ελληνες εισαγγελείς στο Παρίσι!

Ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» -καθώς είναι ο άνθρωπος που υπέκλεψε τα στοιχεία από την Τράπεζα HSBC- φέρεται ότι έδωσε σημαντικές πληροφορίες στις εισαγγελικές Αρχές για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καθώς και off-shore εταιρίες και περιέγραψε τον ρόλο προσώπων (πιθανώς και πολιτικών!), χωρίς όμως να κάνει αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα.

Δηλώσεις

Αλλωστε ο μάρτυρας με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Το Βήμα» έδωσε το στίγμα της κατάθεσής του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας δείχνουν ότι πίσω από εταιρίες και αχυρανθρώπους αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται πολιτικά πρόσωπα».
Επί 11 ώρες και με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού του υπολογιστή ο Φαλτσιανί έδωσε την Παρασκευή στην πρεσβεία μας στο Παρίσι σημαντικές πληροφορίες στους τέσσερις Ελληνες εισαγγελείς με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο, οι οποίες όταν αποκρυπτογραφηθούν ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία «κρύβονται» πίσω από off-shore εταιρίες!

Η κατάθεση δόθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και η «δημοκρατία» έχει πρωτοστατήσει στην αποκάλυψή της. Η έρευνα αφορά τη δράση μιας «εγκληματικής οργάνωσης» στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη «λίστα Λαγκάρντ» και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών. Τα πρόσωπα αυτά φέρεται ότι διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα η διαβίβαση των καταγγελιών έγινε προς την Εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η επενδυτική ομάδα των Αγγελου Μεταξά και Σταύρου Παπασταύρου και ακόμα ενός γνωστού επιχειρηματία, η οποία ήλεγχε το 50% των κεφαλαίων της «λίστας Λαγκάρντ».

Πλέον, η πολυσέλιδη κατάθεση-φωτιά του Φαλτσιανί θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς και θα ερευνηθεί σε βάθος το περιεχόμενό της από τους εισαγγελείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασταύρωση των τραπεζικών στοιχείων απαιτεί χρόνο για να αποκαλύψει ενδεχομένως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Πιθανότατα να σταλούν και νέες δικαστικές συνδρομές στο εξωτερικό και να υπάρξει ακόμα ένα ταξίδι-αστραπή των εισαγγελέων. Σε κάθε περίπτωση, εάν «δεθεί» η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, είναι πιθανό η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ακόμα και στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης!

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια ουσιαστικά άκαρπης έρευνας που η έρευνα αναβαθμίζεται και περνάει από τη νομική βάση του αδικήματος της φοροδιαφυγής σε αυτό της εγκληματικής οργάνωσης!
Ακόμα και ο Ερβέ Φαλτσιανί φέρεται ότι απόρησε γιατί η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και πέντε χρόνια δεν τον πλησίασε για να βοηθήσει τις έρευνες. «Χαίρομαι που η Ελλάδα ζητάει τη βοήθειά μου» φέρεται ότι είπε ο μάρτυρας στην αρχή της κατάθεσής του στους τέσσερις εισαγγελείς και πρόσθεσε: «Μαζί μου έχουν συνεργαστεί τόσες χώρες. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, τώρα η Αργεντινή. Απορώ γιατί η Ελλάδα δεν μου έχει ζητήσει ως σήμερα στοιχεία για την υπόθεση».

Η τεράστια επιτυχία της Δικαιοσύνης

Η εξέταση του Ερβέ Φαλτσιανί αποτελεί αναμφίβολα τεράστια επιτυχία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου και των τριών εισαγγελέων που τον συνόδευσαν στο Παρίσι, της Ελένης Τουλουπάκη, του Χρήστου Ντζούρα και του Γιώργου Καλούδη. Το ραντεβού κλείστηκε πριν από ημέρες, έπειτα από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, και παρέμεινε εφτασφράγιστο μυστικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για το ταξίδι και τη μετάβαση στο Παρίσι του κλιμακίου των εισαγγελέων.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσαρέσκεια στα υψηλά κλιμάκια, ενώ φέρεται ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα σε πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους, αφού η είδηση έπεσε ως βόμβα. Οι γνωρίζοντες λένε όμως ότι αν αυτός ο προβληματισμός μετουσιωθεί σε προσπάθεια «αφαίρεσης της δικογραφίας» από τους τέσσερις εισαγγελείς που μετέβησαν στο Παρίσι, με τη γνωστή μέθοδο της αναβάθμισης της έρευνας (π.χ. ανάθεσης σε άλλους ανώτερους εισαγγελείς κ.λπ.), τότε ουσιαστικά θα πρόκειται για ομολογία ενοχής από σκοτεινούς κύκλους που θέλουν να «θάψουν» την υπόθεση.
Αυτοί οι σκοτεινοί κύκλοι δεν θα πρέπει ούτε καν να διανοηθούν να αφαιρέσουν τη δικογραφία από τα χέρια των εισαγγελέων, αφού, όπως αποκαλύπτεται, δεν πρόκειται -πλέον- για μια απλή ποινική έρευνα για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά ερευνάται η δράση εγκληματικής οργάνωσης με… πολιτικά πλοκάμια!

Δέσμευση από ΣΥΡΙΖΑ! Ολα θα έρθουν στο φώς

Τα όσα είπε ο Φαλτσιανί για τη «λίστα Λαγκάρντ» έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί για άλλη μία φορά στη Ν.Δ. Σε ανακοίνωσή του τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι όλα θα έρθουν στο φως. Η Ν.Δ. του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην “Καθημερινή”) πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος “ειδικών αποστολών” του οποίου ήταν ο κ. Παπασταύρου) “κράτησε όρθια τη χώρα”, μπορεί να πει το ίδιο;» Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Ο βίος και η πολιτεία 40 χρόνων της δικομματικής εναλλαγής Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, όπου τα σκάνδαλα και οι “εξυπηρετήσεις” σκοτεινών συμφερόντων διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαντά από μόνος του».

Καμμένος:Σοβαρές οι εξελίξεις ενόψει εκλογών

Δήλωση για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» έκανε και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος κατά την περιοδεία του στην Ηλεία.
«Οι εξελίξεις σε σχέση με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη “λίστα Λαγκάρντ” θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρές και για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. O Φαλτσιανί είπε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ζητά τη συνδρομή του. Αυτό σημαίνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να καλύψουν τη “λίστα Λαγκάρντ”, όπως ήθελαν να καλύψουν τα παλαιότερα σκάνδαλα της Siemens, τα σκάνδαλα των λιστών του Λουξεμβούργου» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι θα προχωρήσει την 21η Σεπτεμβρίου σε μία καινούργια ημέρα χωρίς πολιτικούς τους οποίους τους κρατούν, όπως λέει ο ελληνικός λαός, φωτογραφία με “τη γίδα στην πλάτη”».

Βαρύτατο ατόπημα από τον Μεϊμαράκη

Σε βαρύτατο ατόπημα υπέπεσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (φωτό) χθες, ερωτηθείς για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», προκαλώντας ερωτήματα για την κάλυψη που πρόσφερε στον εκ των πρωταγωνιστών της λίστας Στ. Παπασταύρου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς είμαστε εκείνοι που από τη “λίστα Λαγκάρντ” εισπράξαμε 35.000.000 και ακόμη 50.000.000 από τη φοροδιαφυγή». Και πρόσθεσε: «Αν εξαιρέσουμε τη μανία (εννοεί του ΣΥΡΙΖΑ) να καταδιώκει κάποιον, που δεν ξέρουμε αν είναι ένοχος ή αθώος, ξέρουμε όμως ότι είναι Ν.Δ., μπορούμε να βρούμε ένα άλλο παράδειγμα, έστω ένα και ένα μέτρο για τη διαφάνεια για την οποία κόπτεται; Επειδή αναπτύσσει μια ρητορική χωρίς επιχειρήματα, ό,τι έχει να βγει να μας το πει. Η Ν.Δ. είναι πολύ καθαρή σε αυτά». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. λησμόνησε ότι ο Παπασταύρου (που ποντάρει μάλλον στην αφέλεια του αρχηγού της Ν.Δ.) σιωπά για το πού κρύβεται εδώ και 85 μέρες ο συνέταιρός του Μεταξάς.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα