Πανικός έπειτα από «βόμβες» του Φαλτσιανί!

Επιχειρηματίας που ενδεχομένως είχε σχέσεις «εγκληματική οργάνωση» πλήρωσε 500.000 ευρώ και «καθάρισε»

Από την
Βάσω Παλαιού

Στη σκιά των αποκαλύψεων για όσα κατέθεσε ο «μίστερ λίστα Λαγκάρντ» Ερβέ Φαλτσιανί στις ελληνικές δικαστικές Αρχές, επιχειρηματίας, για τον οποίο υπάρχουν αναφορές στη σχετική δικογραφία και περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ», κατέβαλε χθες το ποσό των 500.000 ευρώ (!) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ». Συγκεκριμένα, εμφανίζεται ως ένα από τα πρόσωπα που ενδεχομένως «εξυπηρετήθηκαν» από την υπό έρευνα -από την Εισαγγελία Πρωτοδικών- «εγκληματική οργάνωση», η οποία φέρεται ότι είχε ως «αντικείμενο δράσης» τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Εξηγήσεις

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κληθεί από τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση προκειμένου να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις ως «ύποπτος» για φοροδιαφυγή. Αρχικά, φέρεται ότι ζήτησε προθεσμία. Παράλληλα, ωστόσο, άρχισαν άτυπες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εισαγγελικές Αρχές και στον επιχειρηματία, με στόχο την επιστροφή του «μαύρου», αφορολόγητου, χρήματος στα κρατικά ταμεία.

Σιγά σιγά, ο επιχειρηματίας άρχισε να πείθεται και, μόλις, λίγα 24ωρα πριν από την κατάθεση του Φαλτσιανί, δήλωσε ότι επιθυμεί να πληρώσει το σύνολο των 500.000 ευρώ που του καταλογίζονται -από τις εισαγγελικές Αρχές- ως φόροι από φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία. Τελικά, χθες το πρωί προσήλθε στην Εισαγγελία και ζήτησε να εξοφλήσει, με τη μία, ολόκληρο το ποσό των 500.000 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο ο επιχειρηματίας πέτυχε την ένταξή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι, αν επιστρέψει τα χρήματα, δεν διώκεται.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά το ταξίδι του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου και των εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Γιώργου Καλούδη στο Παρίσι και την κατάθεση Φαλτσιανί.
Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σχηματίστηκε δικογραφία ύστερα από φάκελο που απέστειλε ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με καταγγελίες περί της δράσης εγκληματικής οργάνωσης με επίκεντρο την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Αλεξιάδης: Ελέγχθηκαν μόνο 150! Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν

Από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της «λίστας Λαγκάρντ» δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν οι υποθέσεις αυτές.
Αποκάλυψε δε ότι από τα 24.710 εμβάσματα προς το εξωτερικό για την περίοδο 2009-2011 δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500. Πρόσθεσε ότι, αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, τότε «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι».
Πλέον, όπως είπε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και η Οικονομική Αστυνομία έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.

Επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις να μην υπάγονται στους περιορισμούς των capital controls τα χρήματα που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του.
Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όποιος πολίτης γυρίσει χρήματα στην τράπεζα από αυτά που είχε σηκώσει επειδή φοβόταν «δεν έχει κανένα πρόβλημα», ενώ, όπως είπε, το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει μια διαδικασία που συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις. «Αν το 2008 είχε εισόδημα 50.000 ευρώ, αλλά έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ, θα κληθεί να το δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάμε και 10 χρόνια πίσω» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν δώσαμε ονόματα, η έρευνα είναι στην αρχή»

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τα πρόσωπα, πολιτικά και μη, τα οποία φέρεται ότι είναι επίκεντρο της έρευνας για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης η οποία σχετίζεται με άτομα που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ», με αφορμή την κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί στις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Προφανώς οι εισαγγελείς, μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων αλλά και με βάση τη χρονική συγκυρία των ημερών και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, θέλησαν να διευκρινίσουν και να ξεκαθαρίσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η ανεξάρτητη ελληνική «Δικαιοσύνη επιτελεί το καθήκον της ανεξαρτήτως κυβέρνησης».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η Εισαγγελία ουδέποτε ανακοίνωσε ονόματα των υπό διερεύνηση προσώπων και η όποια αναφορά στην παρούσα φάση στερείται νομικής βάσης».

Από τον Αύγουστο

Χαρακτηριστικά, επίσης, αναφέρεται, με αφορμή τα σχόλια γύρω από την κατάθεση, ότι η εν λόγω προανακριτική ενέργεια ελήφθη στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διενεργείται από τον μήνα Αύγουστο, μετά τη διαβίβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από τον νυν υπηρεσιακό υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία») φακέλου που αφορά κύκλωμα που διαμεσολαβούσε σε ξέπλυμα χρήματος. «Της λήψεως της ως άνω κατάθεσης προηγήθηκαν άλλες ανακριτικές ενέργειες» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τονίζεται ότι «η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο» και επισημαίνεται πως «θα απαιτηθούν περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες, προκειμένου να διαλευκανθεί».

Και νέο ραντεβού με τους εισαγγελείς στο Παρίσι

Νέα ραντεβού του πρώην υπαλλήλου της τράπεζας HSBC Ερβέ Φαλτσιανί με τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στο Παρίσι! Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο «μίστερ “λίστα Λαγκάρντ”» σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», το ραντεβού του με τους τέσσερις Ελληνες εισαγγελείς κλείστηκε πριν από αρκετές ημέρες. «Θέλαμε να κάνουμε αυτό το ραντεβού πολύ διακριτικά έως την περασμένη Παρασκευή. Και την Παρασκευή περάσαμε μαζί όλη την ημέρα». Μάλιστα, σε ερώτηση εάν θα συναντηθεί ξανά με τους Ελληνες εισαγγελείς ο Ερβέ Φαλτσιανί απάντησε χαρακτηριστικά ότι θα γίνουν κι άλλα ραντεβού, ενώ στη συνέχεια της συνέντευξής του αποκάλυψε ότι «υπάρχει ένα πιθανό ραντεβού, το οποίο εξαρτάται από τις εκλογές».

Επίσης, ο μάρτυρας-κλειδί τόνισε, για ακόμη μία φορά, ότι έδωσε νέα στοιχεία στους Ελληνες εισαγγελείς, τα οποία έως και την περασμένη Παρασκευή δεν είχε στη διάθεση της η ελληνική Δικαιοσύνη, και επανέλαβε ότι αυτά τα στοιχεία «είναι συνδεδεμένα και με πολιτικούς».
«Αυτό που κάναμε επί το πλείστον (σ.σ.: μαζί με τους εισαγγελείς) ήταν να ελέγξουμε ότι υπάρχουν στοιχεία συμπληρωματικά από αυτά τα οποία ήδη είχαν για να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο μπροστά την έρευνά τους» τόνισε επίσης ο Φαλτσιανί.

 

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα