Αφαίρεση της κύστης του κόκκυγα με λέιζερ!

Η νέα επαναστατική, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική εφαρμόζεται στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο 

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Μια νέα επαναστατική τεχνική για την αφαίρεση της κύστης του κόκκυγα αναίμακτα και ανώδυνα εφαρμόζεται και στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τη μέθοδο βιντεοϋποβοηθούμενης ενδοσκοπικής αντιμετώπισης της κύστης του κόκκυγα (EPSIT) κατά την οποία ανοίγεται μια οπή μέχρι ενός εκατοστού. Με μια σύγχρονη συσκευή που περιέχει μικροκάμερα, ο εξειδικευμένος χειρουργός χαρτογραφεί την κύστη και τα συρίγγια και στη συνέχεια με τη χρήση ενός lazer ουσιαστικά καυτηριάζει η βλάβη.

«Ο ασθενής λίγες ώρες μετά επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς να χρειάζονται επίπονες αλλαγές, όπως απαιτεί το ανοιχτό χειρουργείο. Ουσιαστικά το τραύμα είναι λίγα χιλιοστά και η επέμβαση εντελώς ανώδυνη, γι’ αυτό και παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο γενικός χειρουργός δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Σημαντικό για τον ασθενή είναι επίσης ότι η συγκεκριμένη τεχνική δεν προκαλεί μετεγχειρητικό πόνο, ενώ τα ποσοστά υποτροπών είναι σχεδόν μηδενικά.

Σημειώνεται ότι η επέμβαση, που γίνεται τον τελευταίο χρόνο σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ακριβής αιτία της δημιουργίας της κύστης του κόκκυγα δεν είναι σαφής, αλλά οι περισσότερες φαίνεται να προκαλούνται από τις τρίχες που διεισδύουν ξανά στο δέρμα εξαιτίας της τριβής και της πίεσης που δέχεται η περιοχή, για παράδειγμα από στενά ρούχα, από την ενασχόληση με την ποδηλασία, από την καθιστική ζωή. Θεωρώντας τις τρίχες ως ξένο υλικό ο οργανισμός δημιουργεί μια κύστη γύρω απ’ αυτές.
Η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες νεαρής ηλικίας και σ’ όσους έχουν έντονη τριχοφυΐα στο σώμα τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα