Μετά τις εκλογές η απόφαση για τις Σκουριές

Απέρριψε ο προεδρεύοντας του Συμβουλίου Επικρατείας, Νικ. Σακελλαρίου το αίτημα για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απόφασης του πρώην υπουργού Παν. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής.

Η απόφαση για προσωρινό «φρένο» ή όχι της απόφασης αναστολής θα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές ενώ μέχρι την Παρασκευή η εταιρία, οι εργαζόμενοι και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του κ.Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία των μεταλλείων, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στο Πορί της Φινλανδίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec.

Στην σύσκεψη σήμερα του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Ελένη Τροβά και των σωματείων των εργαζομένων που συμπλέουν με τη γραμμή της εταιρείας, δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου και τεχνικοί μεταξύ των οποίων και ο Φινλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγόροι να καταθέσουν υπόμνημα, ενώ από τους συνηγόρους του Δημοσίου επιπρόσθετα ζητήθηκε να απαντήσουν και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους δικαστές, αλλά ζητήθηκε να καταθέση ατομικά υπόμνημα και ο τεχνικός lkka Veikko Kojo . Σε χθεσινή συσκεψη ο εισηγητής ειχε ζητήσει τις ακριβείς θέσεις της εταιρίας επι τεχνικών θεμάτων.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης αφού πως λέει αυτή εκδόθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec στο Πορί της Φινλανδίας.

Επίσης, το Δημόσιο, αμφισβητεί την οικονομική ζημία που επικαλείται η εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Η κύρια προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.

πηγή: real.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα