Ο κυβερνοπόλεμος μόλις άρχισε

Επισήμως ο πόλεμος αυτός δεν κηρύχθηκε ποτέ. Στα πεδία των μαχών του δεν ακούστηκε ούτε μια κανονιά, παρά μόνο ο ήχος μερικών εκατοντάδων «κλικ». Οι καλά οργανωμένες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν προς τους στόχους δεν προκάλεσαν ανθρώπινα θύματα, παρά μόνο τεράστια ηθική και οικονομική ζημιά σε εταιρίες-κολοσσούς και οργανισμούς που άμεσα ή έμμεσα αποτελούν αυτό που σήμερα ονομάζουμε σύγχρονες μορφές εξουσίας.

 

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να μην έχει προλάβει να συνέλθει καλά καλά από την ηλεκτρονική επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα, ομάδα χάκερ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι κατάφερε να παραβιάσει τον ιστότοπο της αμερικανικής γερουσίας και να υποκλέψει πληροφορίες! Οι χάκερ που πραγματοποίησαν την επίθεση είναι μέλη της ομάδας Lulz Security και πρόσφατα είχαν επιτεθεί εναντίον της Sony, της εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών Bethesda Softworks, αλλά και μιας ιστοσελίδας που συνδέεται με το FBI. Δεν δίστασαν μάλιστα να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους έναν μεγάλο κατάλογο με δεδομένα που κατάφεραν να υποκλέψουν από το τελευταίο τους θύμα, αναφέροντας στην ανακοίνωσή τους με δόση ειρωνείας πως «δεν αγαπάμε την αμερικανική κυβέρνηση, οι ιστοσελίδες της δεν είναι ασφαλείς» και θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα αν η πράξη τους θα θεωρηθεί από τις Αρχές «ως πράξη πολέμου».

 

Ακόμη ένα θύμα του κυβερνοπολέμου που φαίνεται να έχουν κηρύξει οι απανταχού χάκερ ήταν και η ιστοσελίδα της αστυνομίας της Ισπανίας. Την ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση ανέλαβαν οι χακτιβιστές Anonymous, που «έριξαν» για περίπου μια ώρα την ιστοσελίδα www.policia.es, θέλοντας να απαντήσουν στις συλλήψεις τριών Ισπανών που φέρονται να είναι μέλη της ομάδας τους. Παρ' όλα αυτά επισήμως οι ισπανικές Αρχές δεν επιβεβαίωσαν ότι πίσω από την τελευταία επίθεση βρίσκονται οι Anonymous.

 

Συλλήψεις χάκερ πάντως πραγματοποιήθηκαν και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 32 άτομα στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που έγινε σε 12 περιοχές της χώρας, με την κατηγορία της εμπλοκής τους σε ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων.

 

 

Γιώργος Τραπεζιώτης

Ετικέτες: