Ο Φαλτσιανί έδωσε οκτώ ονόματα στους εισαγγελείς!

Επαιζαν τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» στη διακίνηση χρηματικών ποσών 

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Στο «στόχαστρο» της μεγάλης έρευνας που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τη δράση «εγκληματικής οργάνωσης», με στόχο τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, βρίσκονται οκτώ συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών πελατών της Τράπεζας HSBC στη Γενεύη, έδωσε σε στικάκι στοιχεία για τα οκτώ πρόσωπα στους τέσσερις Ελληνες εισαγγελείς οι οποίοι τον εξέτασαν την περασμένη Παρασκευή στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Αξιολόγηση

Από την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύπτονται κοινά πρόσωπα και εταιρίες που εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις να έπαιζαν τον ρόλο «διαμεσολαβητή» στη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών! Πρόκειται για εμπλεκόμενα πρόσωπα τα οποία είχε ήδη βάλει στο «μικροσκόπιο» η ελληνική Δικαιοσύνη πριν από την κατάθεση-φωτιά του μάρτυρα-κλειδί στην υπόθεση, ωστόσο, μετά τα στοιχεία που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί «δένεται» περισσότερο η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Οπως τόνιζαν χθες αρμόδιες πηγές, ήδη οι έρευνες της Δικαιοσύνης για την υπόθεση που πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία» τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς. Ηδη και πριν το ραντεβού της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι με τον μάρτυρα-κλειδί στην υπόθεση οι ελληνικές δικαστικές Αρχές είχαν ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ενός εμπλεκομένου με αίτημα δικαστικής συνδρομής στις γαλλικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα σταλούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρείται βέβαιο άλλωστε ότι θα σταλεί και αίτημα δικαστικής συνδρομής για την επίσημη αποστολή όλων των στοιχείων του Φαλτσιανί, που ο ίδιος έχει δώσει ως προστατευόμενος μάρτυρας σε άλλη χώρα στο πλαίσιο ανάλογης έρευνας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο μάρτυρας σε συνεντεύξεις του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχει άλλωστε τονίσει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν στοιχεία που ενδιαφέρουν τις δικαστικές Αρχές της Ελλάδας.

Σύντομα μάλιστα και σίγουρα μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής κλιμάκιο εισαγγελέων θα μεταβεί και πάλι στο εξωτερικό για να λάβει νέα κατάθεση από τον μάρτυρα-κλειδί στην υπόθεση και ενδεχομένως ακόμα περισσότερα στοιχεία για τους εμπλεκομένους στο κύκλωμα, το οποίο φέρεται μέσα από ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιριών και τραπεζικών λογαριασμών να προχωρούσε στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το νέο ραντεβού αποκάλυψε ο Ερβέ Φαλτσιανί σε συνέντευξή του σε ελληνική ιστοσελίδα τονίζοντας ότι ήδη έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία του.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις για τη δράση του κυκλώματος που πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία» αναμένεται να είναι καταιγιστικές τις επόμενες εβδομάδες, με τους εισαγγελείς να ψάχνουν την υπόθεση προς όλες τις κατευθύνσεις και με στόχο την άμεση διαλεύκανσή της!

Σίριαλ και με την κυπριακή «λίστα Λαγκάρντ»

Ο Χ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε 490 περιπτώσεις με καταθέσεις στην HSBC Ελβετίας

«Δεύτερο επεισόδιο» στο σίριαλ της κυπριακής «λίστας Λαγκάρντ» χθες, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να ανακοινώνει 490 περιπτώσεις, φυσικών και νομικών προσώπων, που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την Κύπρο, δηλαδή είτε είναι Κύπριοι είτε δηλώνουν κυπριακή διεύθυνση εγκατάστασης.
Από εδώ και πέρα αρχίζουν οι… επιπλοκές. Η «λίστα Λαγκάρντ» που παραλήφθηκε από τις κυπριακές Αρχές παρουσιάζει γι’ αυτά τα νομικά και φυσικά πρόσωπα υπόλοιπα καταθέσεων του Δεκεμβρίου 2005 και Δεκεμβρίου 2006 στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας… Το ερώτημα είναι, αφού η λίστα είναι χρονικά εντοπισμένη, ποια είναι η κατάσταση για τα ίδια πρόσωπα τους επόμενους… Δεκεμβρίους!

Μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα πρόσωπα της λίστας είναι συνδεδεμένα με έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τις πληροφορίες «ακατέργαστες», που έχουν παραληφθεί από το Τμήμα Φορολογίας και μία προς μία θα πρέπει να εξεταστούν.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί τώρα η δημοσιοποίηση της κυπριακής λίστας (αφού τα στοιχεία είναι «ακατέργαστα») και όχι αργότερα, όταν θα είναι «κατεργασμένα»… Πάντως, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη «λίστα Λαγκάρντ» ανήκει στην κατηγορία υψηλού ρίσκου. «Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε την οδό του αξιόπιστου χειρισμού» είπε, προσθέτοντας ότι η συνέχεια δεν «πατάει» σε πολιτική απόφαση, αλλά είναι υποχρέωση που προκύπτει από τη νομοθεσία.

Ν. Σταυρουλάκης

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα