Βρέθηκαν και οι «15» του Noratlas

Κύπρος: Ολοκληρώνεται η εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κατερρίφθη το μεταγωγικό

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης

Εντοπίσθηκαν κατά την εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας «σύνολα οστών» που ανήκουν σε 15 καταδρομείς, επιβαίνοντες στο μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατερρίφθη από λάθος τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο. Τα οστά έχουν οδηγηθεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για τη διαδικασία της ταυτοποίησης. Η εκσκαφή βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, καθώς έχει αποκαλυφθεί και η άτρακτος του αεροσκάφους.

Η ανασκαφική προσπάθεια εκτελέσθηκε με «χειρουργική λεπτότητα», προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αλλοιώσεις στοιχείων. Μεγαλύτερη δυσκολία συνιστούσε ο άγνωστος αριθμός των καταδρομέων (12, 15, 19 ή 20), που είχαν ταφεί κάτω από τόνους πετρωμένου τσιμέντου, ενώ συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό επιβαινόντων στο μεταγωγικό της Π.Α. Παράλληλα, πολλά από τα ευρήματα της εκσκαφής δημιούργησαν πρόσθετα ερωτήματα, σύμφωνα με τους Κύπριους εμπειρογνώμονες, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία (το αεροσκάφος βρέθηκε με τους τροχούς και το σύστημα προσγείωσης ανάποδα).

Ο αριθμός των καταδρομέων που αναζητούσαν (τελικά) τα συνεργεία στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ήταν μάλλον 15 και όχι 19, αφού, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τέσσερις ήρωες καταδρομείς είχαν εντοπισθεί στο παρελθόν και τα λείψανά τους δόθηκαν εκ λάθους σε οικογένειες Ελλαδιτών αγνοουμένων (οι οποίες δεν είχαν σχέση με το ατύχημα). Ακόμα, ο αριθμός «19» αμφισβητήθηκε, καθώς προέκυψε με αφαίρεση από τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων (καταδρομέων – πληρώματος) 12 περιπτώσεων αγνοουμένων, των οποίων τα οστά εντοπίστηκαν προ ετών στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας, στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειές τους.

Η όλη διαδικασία τελεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του Κύπριου επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, το γραφείο του οποίου βρίσκεται σε συνεννόηση με το κυπριακό ΥΠΕΞ, που έχει ήδη κινήσει διπλωματικές διαδικασίες σε ακόμα μία «σκοτεινή» πτυχή του ατυχήματος. Το κυπριακό ΥΠΕΞ ζητά από το αντίστοιχο ελληνικό να επιστραφούν στην Κύπρο τουλάχιστον 10 «κιβώτια» με λείψανα ανδρών που είχαν στο παρελθόν παραδοθεί σε οικογένειες, προκειμένου να περάσουν εκ νέου από ανθρωπολογική και γενετική ταυτοποίηση.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα