«Λίστα Λαγκάρντ»: Ο έλεγχος έφερε 80.000.000 έσοδα!

Το ποσό προέκυψε μόνο από 170 πρόσωπα (από τις 2.062 εγγραφές)!  Σφίγγει ο κλοιός για 350 υποθέσεις

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Εσοδα 80.000.000 ευρώ έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το κράτος από τους καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ», οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα. Πέντε χρόνια μετά την παράδοση της λίστας από τις γαλλικές στις ελληνικές Αρχές, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 170 πρόσωπα, τα οποία διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης. Συνολικά, ως γνωστόν, η «λίστα Λαγκάρντ» περιελάμβανε 2.062 εγγραφές ηλεκτρονικών αρχείων και ταυτοποιήθηκαν 1.725 τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης ελέγχουν, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, μία προς μία όλες τις τραπεζικές καταθέσεις που αποτελούν μέρος της «λίστας Λαγκάρντ» προκειμένου να διαπιστώσουν εάν προκύπτουν αδικήματα όπως αυτό της φοροδιαφυγής. Οι πρώτοι από τους καταθέτες της λίστας οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρμόδιων Αρχών ήταν οι συγγενείς του πρώην τσάρου της οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από την αρχική «λίστα Λαγκάρντ».

Οι εισαγγελείς

Πλέον, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να «τρέχουν» την έρευνα με εντατικότερους ρυθμούς, οι έλεγχοι έχουν ήδη ολοκληρωθεί για 170 πρόσωπα και μέσα από αυτή τη διαδικασία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει περίπου 80.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 13.788.184 ευρώ εισπράχθηκαν μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Βαλαβάνη. Οι οφειλέτες, αφού ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της έρευνας, προσήλθαν και υπήχθησαν στον νόμο ρυθμίζοντας συνολικές οφειλές που ανέρχονταν σε 26.023.832 ευρώ από τις διαφορές που προέκυψαν ανάμεσα στις τραπεζικές καταθέσεις τους και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, απέφυγαν τις βαριές ποινικές ευθύνες που θα αντιμετώπιζαν.

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκονται ακόμα 350 περιπτώσεις για τις οποίες συνεχίζεται και έχει προχωρήσει αρκετά ο φορολογικός έλεγχος. Στόχος των οικονομικών εισαγγελέων είναι να ελεγχθούν ενδελεχώς και είτε να πληρώσουν τις οφειλές τους είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ».

Ετικέτες: