ΝΔ: Ράλι υπογραφών για την ηγεσία

Η λίστα με τους «έχοντες το δικαίωμα» στα χέρια των πρώτων υποψηφίων

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Στο… κυνήγι των υπογραφών βρίσκονται οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας της Ν.Δ., μια και από χθες άνοιξε ο «γαλάζιος κατάλογος» για όσους θέλουν να γίνουν αρχηγοί. Ηδη εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη (ο Θανάσης Νέζης), αλλά και εκπρόσωποι των Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη πήγαν στη Συγγρού και παρέλαβαν τους καταλόγους τόσο των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος όσο και των μελών που συμμετείχαν στο τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. Στόχος, οι υπογραφές που θα υπάρχουν κάτω από κάθε υποψηφιότητα να αντικατοπτρίζουν τη δυναμική αλλά και την πολυσυλλεκτικότητα κάθε εν δυνάμει αρχηγού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ο μόνος μέχρι χθες επισήμως υποψήφιος, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις «50 δικές του» υπογραφές θα βρίσκεται και αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπογραφή του θα είναι η τελευταία (50ή) των στελεχών που θα τον στηρίζουν για συμβολικούς λόγους. Με αυτόν τον τρόπο θα απαντά εμμέσως και στην αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, που σε αυτήν τη φάση φαίνεται να στηρίζει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Kλειστά χαρτιά

Από την άλλη, ο μεταβατικός αρχηγός της Ν.Δ. εξακολουθεί (αν και είναι εκείνος που άνοιξε το θέμα της διαδοχής) να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και να αφήνει άλλους να βγαίνουν δημόσια, για να φανεί ότι τον… πιέζουν να κατέβει!
Ετσι, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ενώ καθοριστικό θα είναι το ραντεβού του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Οι υπόλοιποι εν δυνάμει υποψήφιοι κρατούν την ανάσα τους, μέχρι να δουν τι θα κάνει ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Νίκος Δένδιας, ένα από τα πρώτα πρόσωπα που αμφισβήτησαν την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζει τις αναρτήσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας: «Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε με τη στάση μας το κύρος και την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Οσο για τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, επέλεξε να αναφερθεί στον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε «εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και όχι κεφάλαιο μόνο για τη Ν.Δ.: «Το πότε ο Κώστας Καραμανλής θα κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει νομίζω ότι θα το αποφασίσει ο ίδιος. Εύλογα προσβλέπει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων στον Κώστα Καραμανλή, αλλά νομίζω πως ο ίδιος θα κρίνει πότε και πώς θα παρέμβει».

Γιώργος Βλάχος και Κώστας Τασούλας με δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τη χθεσινή αποκάλυψή μας ότι, εάν δεν κατέβει ο Μάκης Βορίδης, σκέφτεται να είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Εφτιαξαν και σελίδα στο facebook οι υποστηρικτές του Απ.Τζιτζικώστα

«Κανένα σχόλιο»: Αυτή ήταν, μέχρι χθες το βράδυ, η μόνη φράση που έβγαινε από το στόμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, όταν κάποιος τον ρωτούσε αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο επιτελείο του «γαλάζιου» περιφερειάρχη δεν ήθελε κανείς να μπει σε λεπτομέρειες σε αυτήν την κουβέντα κι έτσι οι δηλώσεις ήταν με το… σταγονόμετρο – ίσως και γιατί δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ της Θεσσαλονίκης δεν έκρυβαν χθες ότι το σενάριο της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα μεγαλώνει συνεχώς τα ποσοστά του. Και ενώ στην αρχή της εβδομάδας οι περισσότεροι «γαλάζιοι» στοιχημάτιζαν ότι τελικά ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα είναι υποψήφιος, εδώ και μερικές ώρες όλα δείχνουν να έχουν πάρει διαφορετική τροπή.

Σε αυτό συνέτεινε και η εκτίμηση που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα θα συσπειρώσει τον κομματικό μηχανισμό του Βορρά. Μάλιστα, αυτή η αίσθηση είναι διάχυτη και μεταφέρεται από πολλά τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο κ. Τζιτζικώστας ήταν υποψήφιος τον Μάιο του 2014. Οσο για τις τελικές αποφάσεις, αυτές δεν θα αργήσουν και θα εξαρτηθούν και από κάποια κρίσιμα ραντεβού που θα έχει στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη γενική εκτίμηση ότι το σενάριο της υποψηφιότητάς του έχει «πάρει κεφάλι» συντείνει και μια έντονη επικοινωνιακή κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες υπέρ του κ. Τζιτζικώστα. Μάλιστα, εδώ και μερικές ώρες λειτουργεί στο facebook μια σελίδα που έχει τον τίτλο «Θέλω τον Τζιτζικώστα για πρόεδρο της Ν.Δ.», η οποία γρήγορα συγκέντρωσε ουκ ολίγα «likes»…

Ν. Οικονόμου

Στην κούρσα της διαδοχής μπαίνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Εξι χρόνια μετά τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ., όπου είχε αναδειχθεί τρίτος πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δείχνει αποφασισμένος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Μετά την προχθεσινή του δήλωση ότι είναι απρόβλεπτος και τη χθεσινή εκτίμηση ότι αν οι υποψήφιοι είναι μόνο οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης τότε θα είναι και αυτός υποψήφιος, χθες ο πρώην περιφερειάρχης έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση του να είναι υποψήφιος.

Με μια λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι κατέθεσε δήλωση παραίτησης από τη θέση του προέδρου του κόμματος ΠΑΤΡΙΔΑ. Το γεγονός ότι η παραίτηση από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε έγινε λίγες μόνο ώρες μετά το άνοιγμα της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της Ν.Δ. μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται και δείχνει ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ο κ. Ψωμιάδης να μαζέψει 50 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του από τα 500 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ή από το ένα δέκατο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε ήδη τους καταλόγους των μελών της Πολιτικής Επιτροπής από τα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα, έτσι ώστε να μαζέψει υπογραφές για την υποψηφιότητά του. Αρα ο κύβος ερρίφθη!

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα