ΑΝΑΒΟΥΝ τα αίματα στη ΝΔ

Εως την Παρασκευή το τελικό ξεκαθάρισμα! Ο υπηρεσιακός πρόεδρος κάνει σχέδια για να παραμείνει! «Αδιόρθωτος» ο Π. Ψωμιάδης

Από τον 
Νίκο Ελευθερόγλου

Πέντε 24ωρα έχουν απομείνει για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους οι παίκτες που θα συμμετάσχουν στο «Game of thrones» της Νέας Δημοκρατίας. Η μάχη πάντως αρχίζει να φουντώνει και τα αίματα να ανάβουν μετά την ανακοίνωση και της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ενός στελέχους της νεότερης γενιάς της Κεντροδεξιάς.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανοίξει και τα χαρτιά του ο «υπηρεσιακός» πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ωστόσο δυσκολεύεται να αναπτύξει δυναμική και στηρίζει τις ελπίδες του στη βοήθεια εσωκομματικών μηχανισμών και στρατοπέδων.

Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται ότι έχει την προσωπική στήριξη και του κ. Καραμανλή, καθώς και ενός τμήματος καραμανλικών βουλευτών. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζιτζικώστας, αν και δεν έχει το «δαχτυλίδι» της οδού Παναγή Κυριακού, διαθέτει σοβαρά καραμανλικά ερείσματα και η υποψηφιότητά του επηρεάζει σημαντικά τις υφιστάμενες ισορροπίες.

Ο Βορίδης

Τουλάχιστον ακόμη μία τουλάχιστον υποψηφιότητα αναμένεται από τη σαμαρική πλευρά. Ο Μάκης Βορίδης, που είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά, επιθυμεί να είναι υποψήφιος, αλλά τον προβληματίζει και το ρίσκο που αναλαμβάνει από μια πιθανή αρνητική επίδοση. Σε περίπτωση που αναδιπλωθεί, φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως εκφραστής του σαμαρικού χώρου ο Αδωνις Γεωργιάδης!

Υπογραφές φέρεται ότι συγκεντρώνει και ο Βασίλης Κικίλιας, ως νέο πρόσωπο με σαμαρικές αναφορές, ενώ σταθερός στην υποψηφιότητά του δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, απέναντί του θα έχει την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, εφόσον κατέβει ο κ. Μεϊμαράκης, έχει δηλώσει ότι θα τον στηρίξει κόντρα στον αδελφό της. Αντίθετα, την υποψηφιότητα του βουλευτή Β’ Αθήνας θα υπογράψει, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Παρών στην κούρσα για την προεδρία της Ν.Δ. επιθυμεί να είναι και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος απέστειλε επιστολή στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ζητώντας να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά του. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σήμερα, έξι χρόνια μετά, δηλώνω και πάλι “παρών” στις εξελίξεις. Η συρρίκνωση της Ν.Δ. πρέπει άμεσα να σταματήσει. Ο νέος αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από την ψυχή της κοινωνίας, να έχει απήχηση στην κοινωνία».

Ο… φιλόδοξος Μ. Πανέττας

Είναι άγνωστο εάν θα βρει τις 50 υπογραφές μελών της Κ.Ε. της Ν.Δ. που απαιτούνται ή εάν απλώς διεκδικεί και αυτός τα δευτερόλεπτα προβολής που του αναλογούν. Ο λόγος για άλλον έναν υποψήφιο που προστίθεται στην κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον 43χρονο Μάρκο Πανέττα, που είναι μέλος της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας στην Κηφισιά και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής. Δηλώνει ότι θέλει να εκλεγεί γιατί θεωρεί ότι το κόμμα χρειάζεται τη δυναμική των ανθρώπων της αγοράς, αυτοδημιούργητων, με εμπειρία και άποψη για την πραγματική οικονομία. Πάντως με τέτοιες υποψηφιότητες (και την εμμονή διάφορων άλλων να μπουν στην κούρσα χωρίς καμία ελπίδα) η εσωκομματική διαδικασία κινδυνεύει να απαξιωθεί.

Υποψήφιος (με συνταγή Ρέντσι) ο Τζιτζικώστας!

Ο κύβος ερρίφθη για τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Με μια ανάρτηση στο fb και μια περιεκτική δήλωση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., κάνοντας μετά τον Φεβρουάριο του 2014 -όταν είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, κόντρα στην απόφαση του κόμματός του- το δεύτερο μεγάλο άλμα στην πολιτική θητεία του. O δεύτερος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε ηλικία μόλις 37 χρονών.

«Για τους Νεοδημοκράτες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση, πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών. Και για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή οφείλουμε μια δημοκρατία. Νέα και ισχυρή» σημείωσε στη δήλωσή του.
Στο κείμενο ξεχωρίζουν οι λέξεις «αξιοκρατία και δημιουργικότητα, ασφάλεια, δικαιοσύνη, ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και σύγκρουση με τον νέο λαϊκισμό, που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος».

Η απόφαση δεν εξέπληξε πολλούς. Ηδη από την Παρασκευή οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ της Θεσσαλονίκης διέκριναν στις κινήσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έντονη αποφασιστικότητα, που θύμιζε το 2014. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς τον είχε θέσει μπροστά στο δίλημμα «ή κατεβαίνεις για δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή πας σπίτι σου». Και ο κ. Τζιτζικώστας, αφού συζήτησε με πλειάδα στελεχών αλλά και με τους στενούς συνεργάτες του, έλαβε -όπως και προχθές- τις θετικές αποφάσεις του: «Ναι» στην υποψηφιότητα για τη θέση του περιφερειάρχη, «ναι» στο να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Η ζυγαριά

Στη ζυγαριά της τελικής απόφασης βάρυνε το κλίμα που εισέπραξε τις τελευταίες ημέρες από δεκάδες τηλεφωνήματα που έλαβε από όλη την Ελλάδα (τα οποία το Σάββατο σταμάτησαν στις 4 μετά τα μεσάνυχτα!). Από στελέχη που τον παρότρυναν να κάνει το βήμα, γιατί οι εποχές απαιτούν αλλαγή σελίδας. Ταυτόχρονα, θετικά ήταν τα μηνύματα και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, που έδειχναν ότι σε κάθε περίπτωση θα βγει κερδισμένος από την υποψηφιότητά του. Οσο για το μεγάλο ζήτημα της στάσης του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο ο κ. Τζιτζικώστας διατηρεί εδώ και χρόνια πολύ στενή πολιτική σχέση, εκεί η τελική επαφή έγινε σε χρονικό σημείο που η απόφαση του κ. Τζιτζικώστα ήδη είχε ληφθεί…

Μαζί του θα έχει ένα μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης της Ν.Δ. στον Βορρά, το προφίλ του νέου, φρέσκου και αντισυστημικού παίκτη, αλλά όχι μεγάλη μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. και το σαμαρικό μπλοκ. Οσο για το ζήτημα ότι δεν είναι βουλευτής, από το περιβάλλον του τονίζεται ότι θα παίξει με όρους κοινωνίας και όχι κόμματος, θυμίζουν τις περιπτώσεις Τσίπρα και Ρέντσι, αλλά και επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. διαθέτει πληθώρα αξιόλογων στελεχών στην Κ.Ο. για να χειριστούν το κοινοβουλευτικό έργο.

Ν. Οικονόμου

Σπούδασε στο Λονδίνο και στην Ουάσινγκτον και μιλά τρεις γλώσσες

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που σάρωσε στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και κέρδισε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 71,01% κόντρα στον Γιάννη Ιωαννίδη (επιλογή του Αντώνη Σαμαρά), αναδεικνύεται σήμερα σε πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Ν.Δ.

Στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε από τον Ιανουάριο του 2013, μετά τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες του Παναγιώτη Ψωμιάδη και τις διαδικασίες ανάδειξης νέου επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης. Εως τότε ήταν αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, θέση την οποία είχε κερδίσει στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Εναν χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, είχε λάβει 35.107 ψήφους με τη Ν.Δ. στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και εξελέγη βουλευτής καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ την έκτη θέση στην ίδια περιφέρεια είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, λαμβάνοντας 29.166 ψήφους.

Ως βουλευτής, μεταξύ άλλων, διετέλεσε γραμματέας της Βουλής, μέλος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι γιος του αείμνηστου Γεωργίου Τζιτζικώστα, ο οποίος ήταν βουλευτής της Ν.Δ., μέλος των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη, και προσωπικός φίλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1978, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Georgetown University της Ουάσινγκτον και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση και στα Οικονομικά στο University College of London. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής, της επεξεργασίας και της τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα, και ήταν πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.


{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα