«Θησαυροί» στον βυθό της Μεθώνης

Η αποτύπωση των δύο αρχαίων ναυαγίων και ο οικισμός (στον όρμο) της Μέσης Εποχής του Χαλκού!

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Αγνωστους θησαυρούς φαίνεται ότι κρύβουν στους βυθούς τους η Μεθώνη και η νήσος Σαπιέντζα στη Μεσσηνία. Αυτό ήταν το συμπέρασμα των φετινών ενάλιων γεωαρχαιολογικών και γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποίησε η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στις έρευνες αυτές αποτυπώθηκαν -για πρώτη φορά- με γεωφυσικές μεθόδους τα δύο γνωστά αρχαία ναυάγια της περιοχής: το περίφημο ναυάγιο των λίθινων σαρκοφάγων (χρονολογείται από τον 3ο π.Χ.) και εκείνο που μετέφερε γρανιτένιους κίονες (η πιθανή χρονολόγησή του ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους). Με τη χρήση ειδικών οργάνων εντοπίστηκαν πολλά θαμμένα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία σε επόμενη φάση θα επιβεβαιωθούν και οπτικά. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν και οι επιστήμονες, η γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα δύο σημεία και η μελέτη των αποτελεσμάτων της αναμένεται να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την ευρύτερη θέση των ιστορικών αυτών ναυαγίων.

Νέα τεχνολογία

Για τις έρευνες οι ειδικοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν θαλάσσια γεωφυσικά συστήματα νέας τεχνολογίας και συγκεκριμένα έναν τομογράφο υποδομής πυθμένα υψηλής ανάλυσης. Το όργανο αυτό εντοπίζει στόχους θαμμένους αρκετά μέτρα κάτω από τον πυθμένα. Ακόμη οι αρχαιολόγοι δύτες επιστράτευσαν ένα θαλάσσιο μαγνητόμετρο (για τον εντοπισμό μεταλλικών στόχων) και ένα πολυδεσμικό βυθόμετρο, με το οποίο επιχειρήθηκε η ακριβής αποτύπωση της περιοχής.

Οι γεωαρχαιολογικές έρευνες επικεντρώθηκαν και στον καταβυθισμένο οικισμό της Μέσης Εποχής του Χαλκού που έχει εντοπιστεί στον όρμο της Μεθώνης. Οι έρευνες έριξαν νέο φως στη σημαντική αυτή αρχαιολογική θέση, αφού εντοπίστηκε ολόκληρη η έκταση του οικισμού!

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, σημαντικό τμήμα του εν λόγω οικισμού είναι θαμμένο κάτω από τα ιζήματα του πυθμένα και κατ’ επέκταση παραμένει ανεξερεύνητο. Τέλος, ο τομογράφος εντόπισε και τον γεωλογικό σχηματισμό πάνω στον οποίο είχε οικοδομηθεί ο προϊστορικός οικισμός, αναδεικνύοντας και τους γεωλογικούς λόγους για τους οποίους αυτός βυθίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Τη διεύθυνση των ερευνών έχουν κάνει η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δρ. Αγγελική Σίμωσι και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας, καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα