Εκκληση Τσίπρα στους ομογενείς για επενδύσεις

Σε συγκέντρωση Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών άφησε «καρφιά» για  τη στάση των Βρυξελλών στην κρίση 

Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη

Δύο σημεία από τις δύο παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στους Ελληνοαμερικανούς ομογενείς προκάλεσαν αίσθηση, το τελευταίο 24ωρο, στους εκπροσώπους του ελληνικού λόμπι στη Ν. Υόρκη. Το πρώτο ήταν η έκκληση προς τους ομογενείς να επενδύσουν στην πατρίδα, «ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιοί ή αριστεροί». Το δεύτερο αφορά τα «καρφιά» που άφησε κατά των Βρυξελλών για τη στάση των Ευρωπαίων στην ελληνική κρίση σε συγκέντρωση Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αυτό που μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο ως αίσθηση στις συζητήσεις συνεργατών του, ότι δηλαδή «βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στις Βρυξέλλες». Η δήλωση έγινε, μάλιστα, πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, παρουσία και του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, δημιουργώντας άριστο κλίμα στη συνάντηση.

«Εχω έρθει εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός. Είμαστε όλοι Ελληνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα» τόνισε στην τρίτη εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative), στην οποία είχε ενεργό συμμετοχή η Γιάννα Αγγελοπούλου, και πραγματοποιήθηκε στο World Trade Center, λίγα μέτρα από το σημείο ανέγερσης του νέου Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου.

Ο Τζον Κέρι
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο ελληνοαμερικανικό ακροατήριο, ανέφερε ότι «είναι ώρα να επενδύσετε (στην πατρίδα). Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. Αφού αγαπάτε την Ελλάδα, πρέπει να την υποστηρίξετε, ειδικά αυτήν τη στιγμή. Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε κι εσείς συνεταίροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία», τονίζοντας ότι η επενδυτική τους προσπάθεια θα στηριχθεί από το πλαίσιο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας. Εχει μια κυβέρνηση με στρατηγικά οράματα» τόνισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας τη στήριξή τους σε αυτήν την «ιστορική στιγμή όπου προσπαθούμε να αλλάξουμε να την Ελλάδα»…

Αστειάκια και η πρόσκληση από τον Νταβούτογλου

Με χιούμορ υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα (τον οποίο προσκάλεσε στην Τουρκία «για να τους μάθει πώς κάνουν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε έναν χρόνο») ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντησή τους στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Κυπριακό, Μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε στενότερη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των προσφυγικών ροών από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Στη μακρά (ωριαία) συνάντηση συζητήθηκαν οι κυπριακές συνομιλίες και η επαναβεβαίωση των ΜΟΕ στο Αιγαίο.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ επισημάνθηκε το ευνοϊκό μομέντουμ στο Κυπριακό.

Το πρόγραμμα των διμερών επαφών του Αλ. Τσίπρα κατά το τελευταίο 24ωρο της παραμονής του στη Ν. Υόρκη περιελάμβανε ακόμα συναντήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον δήμαρχο Ν. Υόρκης Ντε Μπλάζιο.
Στην ημίωρη συνάντηση Τσίπρα – Κέρι, η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση περιελάμβανε χρέος, ενεργειακά, Προσφυγικό, Κυπριακό, Μακεδονικό, Ουκρανικό, καθώς και την κρίση στη Συρία. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ευχαριστώντας τον Τζον Κέρι για τη στάση των ΗΠΑ.

Τέλος, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφή την ελληνική θέση για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το μήνυμα στην Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

Μπορεί το κυρίως μενού της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στην Αμερική να ήταν το προσφυγικό, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας άδραξε εκ νέου την ευκαιρία να μιλήσει για το ζήτημα του χρέους. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας» είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός αναζητώντας… ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός στην τελευταία του ομιλία επί αμερικανικού εδάφους εστίασε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε. η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με ανθρώπινο τρόπο. «Ωστόσο, για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες» προσέθεσε.

Την Τετάρτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών». Υπογράμμισε δε ότι «αν κατορθώσουμε -ειδικά εδώ στον ΟΗΕ- να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα